На Харківщині створено 47 точок Команди підтримки Дії

З тим, як працюють точки підтримки офлайн в центрах масової вакцинації та ЦНАПах, у ході робочої поїздки до Харківської області ознайомився керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік.

Він зазначив, що наразі він перебуває на Харківщині в рамках великого туру регіонами України, під час якого знайомиться із тим, як працюють та де відкриваються точки Команди підтримки Дії.

«Чому важливі такі точки? Тому що є люди, які через карантинні обмеження, через необхідність щоденного використання ковід-сертифікатів вперше встановлюють Дію. У них може бути дещо занизький рівень цифрових навичок, і їм треба підказати, як зайти в плеймаркет, як встановити застосунок. Не дивлячись, що в Дії це просто, іноді потрібна елементарна підказка», – сказав Мирослав Банік.

Крім того, волонтери Команди підтримки Дії можуть підказати, що робити в разі дублювання чи втрати даних. Як підкреслив Мирослав Банік, наразі головна задача  Міністерства цифрової трансформації – допомогти людям користуватися додатком навіть у віддалених куточках.  

Крім того, керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі нагадав, що відтепер громадяни, які мають паперовий паспорт, теж можуть отримати ковід-сертифікат не тільки на порталі, а й у мобільному застосунку. Також із процесу замовлення ковід-сертифікату для спрощення було прибрано функцію Дія-підпис.

«Також  є жовтий сертифікат на базі однієї дози вакцини та про одужання. Найближчим часом запустяться сертифікати на основі ПЛР-тестування, які будуть дійсними протягом 72 годин. З усіх цих питань можна звертатися до наших волонтерів, до служби підтримки», – повідомив Мирослав Банік.

Також консультації щодо користування застосунком можна отримати в ЦНАПах регіону. Про це розповів т. в. о. директора Департаменту цифрової трансформації регіону Харківської ОДА Артем Ткаченко. За його даними, на Харківщині вже створено 47 точок Команди підтримки Дії.

«Дякую за  співпрацю Департаменту охорони здоров’я ХОДА, який допомагає ці точки відкривати. Маємо надію, що їх кількість буде збільшуватися, зокрема, на базі ЦНАПів. Таким чином і у віддалених районах, у старостатах маємо змогу розповісти мешканцям, як генерувати ковід- сертифікати, – сказав Артем Ткаченко. – Взагалі це великий соціальний проект, що був ініційований Мінцифрою на початку цього місяця, і, сподіваюсь, він принесе дуже велику користь нашому суспільству, ми зможемо ефективно взаємодіяти із державою в цифровому вимірі».

Довідка. Проєкт запуску пунктів Команди підтримки Дії по всій Україні  реалізований Мінцифрою спільно з регіональними командами цифровізації України за допомоги «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дії), що впроваджується ПРООН за підтримки Швеції та за підтримки Програми EGAP Фонду Східна Європа, що фінансується урядом Швейцарії.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація