На Харківщині піротехніками ДСНС ліквідовано 64 вибухонебезпечних предмети часів Другої світової війни

26 листопада піротехніки Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України здійснили 3 виїзди до місць виявлення боєприпасів часів Другої світової війни. Перша група піротехніків працювала у Лозівському та Чугуївському районах Харківщини, інша — у Харківському.

Так, у лісосмузі поблизу села Новоберецьке Олексіївської громади, що на Лозівщині, місцеві виявили “сховок”, де налічувалось 24 одиниці застарілих боєприпасів: 19 артснарядів від “сорокап’ятки” та 5 мінометних мін діаметром 50 мм. Ще 4 одиниці снарядів такого ж калібру знаходились на території приватного домоволодіння у селі Тимченки Зміївської громади Чугуївського району.

Другій піротехнічний групі довелось знешкодити найбільшу за кількістю знахідку. Вона знаходилась у лісосмузі на відстані 4 км від села Гуляй Поле Нововодолазької громади Харківського району. Там налічили 34 одиниці 50-тиміліметрових мінометних мін та 2 ручні гранати Ф-1.

Всі вибухонебезпечні предмети ліквідовані того ж дня на спеціальних підривних майданчиках шляхом підриву. Постраждалих немає.

Загалом за останню добу знешкоджено 64 вибухонебезпечних залишки минулої війни, а з початку року ця цифра сягає вже понад 3500 одиниць.

Головне управління Державної служба України з надзвичайних ситуацій у Харківській області вкотре звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них і одразу ж телефонувати за номером “101” або “102”.

Наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету категорично забороняється пересувати його; заливати рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; намагатися самостійно знешкоджувати знахідку; здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

 

ГУ ДСНС України у Харківській області

271121-3.jpeg271121-4.jpeg

271121-5.jpeg271121-6.jpeg