У Миколаївці на Лозівщині до Дня визволення встановили новий пам’ятний знак +vd

Святкування Дня визволення від фашистських загарбників у Миколаївці розпочалося з мітингу біля пам’ятника визволителям. Кожного року у святкові дні сюди приходили учасники бойових дій. Сьогодні їх у Миколаївці залишилось лише троє. Та й ті, як сказала голова сільської ради Ольга Авраменко, не змогли прийти через хворобу. Тому подвиг радянських воїнів вшановували цього разу тут без ветеранів.

Після короткого мітингу усі присутні перейшли на кладовище до могили трьох закатованих фашистами чоловіків. Двоє з похованих у цій могилі – Михайло Кілін та Сергій Мурашко — у Миколаївку потрапили, коли тікали з оточення у трагічну Харківську  операцію 1942 року. Третій — Дмитро Радовець — був місцевим жителем. Він залишався у селі як підпільник.

Чоловіки намагалися налагодити антифашистську боротьбу у Миколаївці, але місцеві поліцаї видали їх фашистам. Це сталося взимку. Полонених обливали водою та катували, поки ті не померли.

Через кілька днів після фашистської розправи тіла закатованих забрали жінки та поховали, як могли, на кладовищі. Поклали усіх трьох в одну могилу.

Вже у мирний час рідні загиблих встановили тут невеличкий пам’ятник. Він стояв до недавнього часу. У цьому році за сприянням депутата Харківської обласної ради Сергія Зеленського його замінили на новий.

Інна Воробйова 

 

{youtube}TmADv9YOa7w{/youtube}