У чемпіонаті “Золоті руки УПЕК” змагалися 8 підприємств Харківщини +vd

Де працюють найкращі майстри, протягом двох днів з’ясовували між собою 8 великих промислових підприємств Харківщини. Вони взяли участь у шостому відкритому чемпіонаті робітничих професій “Золоті руки УПЕК”. Цього разу його приймав минулорічний переможець — Лозівський ковальсько-механічний завод.

У перший день чемпіонату, 13 вересня, змагаються лозівські заводи ЛКМЗ, Укрспецвагон, Трактородеталь і красноградські буровики “Укрбургаз”. Команди вітає керівництво індустріальної групи УПЕК. Окрім господарів чемпіонату, усі інші заводи вперше беруть участь у такому конкурсі.

Верстат і куратора команди обирають за допомогою жеребкування. Змагання — це естафета. Члени команди — токар, фрезерувальник, слюсар-інструментальник та шлифувальник — по черзі працюють над однією деталлю. Найбільше на результат впливає час виконання.

Першим завершує роботу токар ЛКМЗ. На контролі якості зауважень немає — і деталь переходить у руки фрезерувальника. Усі інші токарі відстають на півгодини. Для команди це був би кінець сподіванням, але новачки змагаються тільки в особистому заліку. Час попередника для них не має значення, на відміну від незнайомих верстатів і хвилювання.

Найжорсткіша боротьба розгортається у другий змагальний день, 14 вересня. Результат ЛКМЗ збираються перевершити його традиційні суперники, команди харківських підприємств УПЕК. Це електромеханічний, підшипниковий, верстатобудівний заводи і ремонтники “УПЕК-Техсервіс”. Свої шанси оцінюють високо. Але і ЛКМЗ поступатися не збирається.

Завдання для команд по складнощі не відрізняється від попереднього дня, але емоційне напруження — вище. Розрив у часі між командами невеликий. Усі хвилюються, подекуди помиляються і не ладнають з верстатами.

На останній етап — шліфування — першою виходить команда “УПЕК-Техсервіс”. Але чи змогла вона перевершити результат ЛКМЗ — про це експертна комісія мовчатиме до 28 вересня. Тоді у Лозовій відзначатимуть День машинобудівника. На святі оголосять переможця і вручать кубок. Цьогоріч він новий. Старий назавжди дістався Лозівському ковальсько-механічному заводі як триразовому переможцю чемпіонату.

Валерія Гецко

 

{youtube}Weg-AYEa9O4{/youtube}