СЕС ліквідують, а нові санепідустанови обслуговуватимуть по кілька районів +vd

Трохи нервовим виходить свято у працівників державної санепідслужби. Цьогоріч воно припадає на неділю, 14 жовтня. Співробітники Лозівської санепідемстанції востаннє святкуватимуть своїм колективом — їхню установу ліквідують у межах загальнодержавної адміністративної реформи. В Україні скорочують чисельність працівників державних установ.

Замість Лозівської санепідстанції збираються створити одразу 2 установи — міжрайонне територіальне управління і центр профілактичної медицини. Вони майже повністю переберуть на себе функції СЕС, зазначає головний лікар Тетяна Овчарюк. Лозівський міжрайтерцентр обслуговуватиме Лозівський, Близнюквіський та Сахновщинський райони.

Лозівським санепідеміологам відносно пощастило — тутешній колектив, найшвидше, не скорочуватимуть, говорить Тетяна Овчарюк. Це за попередніми розрахунками області. А ось працівникам близнюківської і сахновщинської СЕС час шукати роботу: у Близнюках підрозділів не буде, у Сахновщині, можливо, залишать лабораторію. Загалом по Україні співробітників служби скорочують на 40%.

Паралельно вносяться й інші зміни до законодавства. Нагляд за харчовими продуктами передають ветеринарам. Заклади харчування — ті ж кафе — частково потрапляють у групу з найменшим, 3 ступенем епідемризику, яку перевірятимуть раз на 5 років, а частково взагалі виходять з-під нагляду, якщо працюють на єдиному податку. Головний лікар говорить, це просто небезпечно: перевіряти такі заклади можна буде тільки якщо надійде скарга або трапиться так зване епідемічне ускладнення (масове захворювання чи отруєння). “Працювати на попередження ситуації нам не дають права”, – розводить руками Тетяна Овчарюк.

Що саме чекає на санепідеміологів, як вони працюватимуть, чим займатимуться і чим не займатимуться — усе це поки знаходиться на стадії пропозицій. Своє професійне свято ці лікарі зустрічатимуть у повній невизначеності. Єдине, що відомо точно, – 21 грудня в Україні не залишиться жодної санітарно-епідеміологічної станції. Якщо уряд не передумає.

Валерія Гецко

 

 

{youtube}t1gO1O_vZRw{/youtube}