Лозівські свободівці і батьківщинівці говорять, що не чіпатимуть пам’ятник Леніну без дозволу громади +vd

Лозівські представники партій “Батьківщина” і “Свобода” не чіпатимуть Леніна у незаконний спосіб. Про це заявляють лідер міських свободівців Євген Городничук та депутат міськради від “Батьківщини” Ігор Коломак.

 

Тільки шляхом юридичних рішень

Позиція партійців — пам’ятники Леніну в Україні не потрібні, але рішення про те, залишати їх чи прибирати, мають приймати місцеві громади або Верховна Рада.

Приводом до цієї заяви стало звернення лозівчанина Миколи Сищенка до мерії з пропозицією знести пам’ятник Леніну у Лозовій. Він подав його 24 лютого під час візиту майданівців до міського голови.

У новинах телеканалу “Сігма” цей чоловік був названий представником “Свободи”, але лозівські свободівці говорять, що це не так: пана Сищенка виключили з партії 4 місяці тому, і звернення про знесення Леніна — його особиста ініціатива.

“Офіційна позиція всеукраїнського об’єднання “Свобода” — Україна повинна бути позбавлена усіх пам’ятників Леніну. Але це повинно бути [зроблено] цивілізованим шляхом, шляхом юридичних рішень місцевих громад або на рівні держави, — говорить Євген Городничук, в.о. голови Лозівської міської організації ВО “Свобода”. — Офіційно заявляю, що жоден з членів всеукраїнського об’єднання “Свобода” у місті Лозова не робив офіційних заяв щодо незаконного знесення пам’ятника Леніну і будь-якого вандалізму стосовно нього”.

Ініціатива особиста, підтримка партійна

Микола Сищенко підтверджує: проти лозівського Леніна вже кілька років бореться особисто. Заяви до мерії з пропозицією знести пам’ятник подавав вже тричі — і до свого членства у “Свободі”, і під час нього.

Нинішнє його звернення — четверте — пан Сищенко подає хоч і з власної ініціативи, але за підтримки місцевих партійних осередків “Батьківщини” і “Свободи”. Підписи їхніх очільників стоять на зворотньому боці звернення, говорить ініціатор.

Свободівці кажуть, що таки підписували.

У пошуках порозуміння

Не підтримати ініціативу Миколи Сищенка батьківщинівці не могли, говорить їхній представник у міськраді Ігор Коломак. Але, як і свободівці, зауважує, що рішення про демонтаж мають прийняти законодавці і громада. І, бажано, не зараз.

“Зараз це питання не на часі. Говорити про повалення пам’ятника — це збільшувати напруження у місті, створювати протистояння, — говорить депутат. — А нашим завданням зараз є налагодження зв’язку з людьми, пошук порозуміння. Тому різні деструктивні ситуації нам не на користь”.

У будь-якому разі пам’ятник Леніну зараз знаходиться під посиленою охороною: його вартують місцеві комуністи, ветерани і пильні бабусі.

Валерія Гецко

 

{youtube}xm9Lh13ulX4{/youtube}