Лозівського Леніна почали охороняти +vd

Біля лозівського пам’ятника Леніну щовечора заступає нічна варта добровольців. У ній виключно чоловіки: ветерани, небайдужі хлопці та місцеві комуністи. Загалом з десяток людей.

Охоронці Леніна мають п’ять змін і по телефону домовляються, коли кому зручно чергувати, пояснює міський депутат Олександр Мельник, член Комуністичної партії України. Молоді хлопці у нічній варті говорять, що стоять за спокій у своєму місті, аби приїжджі «погані люди» не чинили тут погроми.

Завдання охоронців Леніна – лише пильнувати, а не боронити пам’ятник. Розбиратися з вандалами має міліція, вважають учасники варти.

Сторожам  вже доводилось звертатися до правоохоронців за допомогою. У ніч на 24 лютого лозівського Леніна намагалися облити фарбою. За словами Миколи Карасюка, депутат Харківської облради і члена КПУ, це були місцеві жителі. За їхніми діями розпочали кримінальне провадження. В інтересах слідства ім’я зловмисників поки не розголошують, розповів комуніст.

Охоронцям Леніна допомагають також мешканці сусідніх будинків. Про підозрілих осіб біля постаменту вони одразу сповіщають міліцію. У декого з жильців у вікнах навіть стоять камери, говорять учасники нічної варти. Вони переконані, що не можна втрачати пильності, навіть попри те, що місцеві свободівці пообіцяли не скидати Леніна насильно.

У місті добиваються громадських слухань, на яких лозівчани самі вирішать, чи потрібен Лозовій пам’ятник Леніну та де він має стояти.

Анна Скрипник

 {youtube}oh94vfO_aS4{/youtube}