Безкоштовні цифрові телетюнери не отримала третина лозівських заявників +vd

Безкоштовних тюнерів цього року не буде. Про це повідомив Держкомітет телебачення і радіомовлення у відповідь на звернення лозівчанина Володимира Мельникова.

Цифровий тюнер або ресівер — це спеціальний пристрій, який дозволяє на звичайному телевізорі дивитися цифрове телебачення. Інвалідів 1-2 груп, малозабезпечених, тих, хто отримує субсидію, держава пообіцяла забезпечити ними безкоштовно. Володимир Мельников — один з таких пільговиків. Заявку на тюнер він подав вчасно, однак пристрій не дали.

“Стали казати люди: отримують тюнери. Я не отримав. І рушив знову до відділу соціального захисту дізнатися, чому я не отримав. Сказали: “Ми нічого не знаємо, списки відправили “нагору”. – “Куди нагору?” – “До Харкова. А Харків одразу до Києва”. Ну, я уточнив, куди до Києва. Мені дали телефон гарячої урядової лінії”, – розповідає Володимир Мельников.

Чоловік зателефонував. На звернення письмово відповіло Держкомтелерадіо. Воно повідомляє, що по всій Україні заявок подали майже 1 мільйон 400 тисяч пільговиків. Минулого року коштом держбюджету вдалося забезпечити тюнерами лише 800 тисяч з них. Найперше пристрої давали людям, які дивляться ефірне телебачення. А Володимир Мельников користується кабельним — за 40 гривень на місяць. Говорить, сума ця відчутна для сімейного бюджету. Тому і хотів перейти на цифрове. Тепер, каже, тюнер доведеться купувати самому

Грошей на ресівери у 2013 році держава не виділила. Так завершується лист Держкомтелерадіо.

“Держкомтелерадіо ініціював перед Кабінетом Міністрів України питання щодо можливості продовження згаданої програми, проте в Державному бюджеті України на 2013 рік відповідних заходів наразі не передбачено. Дякуємо за розуміння”.

Держкомтелерадіо дякує за розуміння одразу 600 тисячам українських пільговиків, яким пообіцяли безкоштовні тюнери і не дали. Серед них — 1,5 тисячі лозівчан.

“До управління (праці і соцзахисту населення — ред.) звернулося 4988 осіб. І на сьогоднішній день забезпечено телетюнерами 3465 осіб. На жаль, 100% не забезпечено. Але це не функції управління. За управлінням були функції складання списків і передання їх до Головного управління облдержадміністрації з наступним переданням до Києва”, – пояснює Ольга Федченко, начальник управління праці і соцзахисту населення Лозівської міськради.

Цифровий ресівер коштує  від 500 гривень і дорожче. За 2 роки він буде потрібен кожній родині, яка дивиться ефірне телебачення. Бо у 2015-му Україна від нього повністю відмовляється і переходить виключно на цифрове.

Валерія Гецко

 

{youtube}SZ4NQa7aqOY{/youtube}