Лозову хочуть прибрати раніше призначеної дати і обійтися без пожеж у парках +vd

Всеукраїнський суботник до Дня довкілля призначений на 20 квітня, але Лозову хочуть прибрати ще до цієї дати. Особливістю цьогорічних прибирань може стати відсутність паркових пожеж.

Ось такі або схожі загоряння трапляються у лозівських парках щорічно. Ті купи листя, які не вивезли одразу після прибирання, підпалюють. Діти чи дорослі — достеменно невідомо, бо підпалювачів жодного разу офіційно не спіймали і не покарали.

Цього року комунальники вирішили піти іншим шляхом. Як повідомив начальник управління житлово-комунального господарства міськради Сергій Костюк, вони звернулися до екологів. А ті порадили взагалі не чіпати листя у парках і згребти його лише вздовж доріжок.

“А якщо і чіпати, то можна, виявляється, залишати їх у парках, провівши певні заходи: або яму викопати, а потім засипати землею після зсипання туди листя, або використати природний ландшафт, тобто, яри”, – розповів про поради екологів Сергій Костюк.

Порада екологів дуже полегшує і здешевлює комунальникам завдання. Зібране листя більше не треба тягти аж на сміттєзвалище. Ходки машин будуть коротшими, частішими, а отже купи з парків зникатимуть за день-два, а не за тиждень, як раніше, планують комунальники.

Прибиратимуть парки, вулиці і сквери не в один день. Підприємства і навчальні заклади міста до наведення ладу жилкомгосп підключатиме вже з наступного тижня, як дозволить погода.

На сесії міськради 22 березня мер Сергій Степанов розповів про причини і мету такої масової і заздалегідь спланованої роботи напередодні Дня довкілля.

“Звісно, за один день 20 квітня ми, скажімо так, ефективно не спрацюємо — за один день. Тобто, ця робота має бути системною, робота має бути постійною, послідовною. Школярів, дітей (треба — ред.) привчати, що у нашому місті має бути чисто”, – сказав Сергій Степанов.

Валерія Гецко

 

{youtube}DrMqH6MbO8E{/youtube}