Як працює піч-камін: розбираємося з експертом

AFQgOgQ-EUZxcqtt_-HNvswymemqbjflpxAQENjxMMK3k_9IdxBrl9WV0RtLBrK4ej-w0BRjEXaeqwGw2J2Rzb4_S_HriL-S8Bn-_PnCl999daFI6rU7R0xUN6z-XpL_Bf7aZeOagw-knEnK3Ru2b0Q

Піч камінного типу іноді називають і піччю, і каміном, тому що вона об’єднує в собі функції цих двох пристроїв. Сучасні виробники створюють різноманітні варіанти печей-камінів, серед яких покупці можуть вибрати той, що ідеально підходить. Якщо порівнювати з традиційним цегляним каміном, піч відрізняється більшою практичністю і раціональністю. Вона не стаціонарна, а може перевстановлюватися і транспортуватися, адже являє собою цілісний прилад. Чому все більше людей прагнуть доповнити свій будинок саме піччю-каміном? Як працює цей пристрій і наскільки добре обігріває? Розбираймося разом.

Принципи функціонування

Щоб купити камінну піч для дому, потрібно розібратися в тому, як вона працює і які моделі підійдуть для вашого житла. Пристрій складається з камери згоряння, корпусу і димоходу. Він може бути закритим, доповненим дверцятами, або відкритим. Тепло виробляється на основі згоряння палива. Залежно від типу можуть використовуватися дрова, газ, пелети, вугілля та інше. Для ефективної роботи каміна потрібна хороша вентиляція приміщення, щоб забезпечити надходження достатньої кількості кисню для горіння. Також обов’язковим елементом є димохід, який слугує для виведення диму й інших газів від згоряння в атмосферу.

Сучасні печі-каміни можуть мати різноманітні функції керування, як-от термостати, пульти або навіть можливість керування через мобільний додаток. Це дає можливість регулювати температуру та інші параметри роботи пристрою для оптимального комфорту та енергоефективності.

Які бувають печі-каміни

-h4T2wclDs0NaF8sGIqqibSger-35Ut2ZwoO0Dkv7JUCuPv-FUemqX6pLyrRhNGan7ANhGlg5GxJWEJbviFGo7MUTCFZKij3w71smdmHQeyRojROsL6kMNZnu2F7M3orarAz19lgdDkPRmcLBSaqyRU

Залежно від матеріалу виготовлення виділяють такі види камінних печей:

  • чавунні — моделі з чавуну довго випромінюють тепло, але так само довго нагріваються, тому навіть після того, як паливо повністю прогорить, піч ще забезпечує обігрів приміщення;
  • сталеві — нагріваються швидко і рівномірно віддають тепло в кімнату, але надовго такого прогріву не вистачить, адже сталь остигає швидше, ніж чавун;
  • кахельні — вирізняються особливістю оздоблення, що створюється зі спеціальної довговічної плитки, яка збільшує ККД печі та надає їй ефектного дизайну.

Важливим критерієм класифікації печей є використовуване паливо. Основні варіанти: дрова і газ. Встановлення газових моделей можливе тільки в тих будинках, де під’єднано газопостачання. Також можна використовувати й балони з пропаном, але такий варіант підійде як джерело додаткового обігріву. Такі печі вирізняються простотою в експлуатації, адже достатньо увімкнути її та поставити бажану потужність вогню. Більше немає ніяких турбот, пристрій створює полум’я і прогріває приміщення.

Пристрій печі-каміна, яка топиться дровами, дещо відрізняється від газової. У цьому випадку не використовується газ, тому процес топки потребує активної участі людини. Але багато хто й цінує дров’яні печі саме за можливість самостійно розводити вогонь і насолоджуватися заспокійливим тріском полін. Також необхідно постійно стежити та підтримувати полум’я, підкидаючи дрова. Догляд і регулярне прибирання можуть виявитися доволі трудомістким заняттям.

Чому варто встановити піч-камін

poJA_36dqqjhxiqsKKhHt00yeEay-75B3XvTPZ-RstijA5Nw9igM0XdgPVA5ebgGBjN3_1XOikDFPpnWXS6iN5fkKoTPv0rQy4kBbBs_RG2osZrRM7fokeg4KVLwWj-iUUHfBJRS3TbGV7L8TECrV4I

Функція сучасних моделей не обмежується виключно декором. Завдяки своїй компактності, стильному дизайну, практичності та ефективності, печі камінного типу чудово підходять для обігріву кімнати або всього будинку. Їх можна приєднати до системи опалення, якщо вибрана модель має водяний контур. Нагрівання повітря до потрібної температури відбувається досить швидко. Також не варто переживати за безпеку, адже найчастіше апарати доповнені всілякими датчиками, які стежать за необхідними показниками. Розміщення печі не створить проблем, адже вона мобільна і може бути встановлена в багатьох зонах житла.

Використовувати піч-камін для приватного будинку буде раціональним рішенням, адже ви можете завжди забезпечити будинок теплом і світлом. Це страховка від раптових відключень електрики. Неможливо не згадати про те, що піч-камін стане чудовим елементом інтер’єру, який заспокоюватиме і створюватиме атмосферу домашнього затишку.