Денне чи заочне навчання у ВНЗ Польщі: що обрати?

Молодь зараз стає все активнішою – більше подорожує, цікавиться багатьма видами спорту, намагається підробляти у вільний час. Зараз для молоді доступні різні гранти та стипендіальні програми, які фінансують освіту в інших країнах, в основному в ЄС. Найпопулярнішою можна назвати освіту за кордоном для українців у Польщі. Це досить легко пояснити, адже це наша країна-сусід, яка пропонує якісну освіту за дуже помірну плату. За допомогою проекту Моя Едукація абітурієнти з нашої країни мають можливість подавати документи в кращі університети Польщі та успішно вступати в лави європейських студентів. Залишається визначитися з формою навчання. Можна вчитися вдень, на стаціонарі, і тут є багато плюсів. А можна вибрати заочний варіант, і паралельно заробляти собі на життя. Пропонуємо проаналізувати, які переваги і недоліки є у кожної з цих форм навчання. А потім ви вже самі зробите для себе висновки.

Переваги денного навчання

Основною перевагою можна назвати те, що студенти повністю заглиблені в навчання і отримують всі теоретичні і практичні знання, які так важливі, щоб стати професіоналом своєї справи. Без теоретичної підготовки практика буде не такою ефективною, це знають абсолютно всі. У студента під час такої освіти за кордоном буде можливість повністю заглибитися в тематичну літературу, на що під час роботи вже може не лишитися часу.

До того ж, студенти активно спілкуються між собою, займаються спортом, наукою, активно залучені до громадської діяльності. Все це дозволяє молодій людині розкрити свій потенціал, навчитися новому. Це і можливість підтягнути знання англійської мови, адже часто студенти з різних країн спілкуються саме на ньому.

З недоліків такого варіанту навчання можна назвати тільки один – вчитися на стаціонарі буде дорожче, ніж заочно. Але ми вже назвали безліч причин, за якими цей недолік можна назвати несуттєвим у порівнянні з тим досвідом, який отримують студенти в процесі навчання. Якщо вас все-таки турбує вартість, або ви не встигли потрапити на бакалаврат за кордон, то можете спробувати свої сили, щоб потрапити на безкоштовну магістратуру в Польщі. Є безліч грантових програм, які дають такий шанс молодим, активним та ініціативним людям.

Заочний варіант навчання

Такий вид навчання теж має свої переваги і не позбавлений недоліків. Наприклад, це один з найкращих варіантів, який дозволить поєднати роботу та навчання в Польщі. Але не будемо забувати, що студенти денної форми теж можуть підробляти – наприклад, на літніх канікулах. Навчання починається в жовтні, тому студенти мають плюс 1 додатковий місяць, щоб підзаробити. Також з плюсів можна відзначити нижчу вартість заочної освіти в Польщі. Вдень можна працювати, а заняття на такій формі проходять по вихідним. В основному, раз в 2 тижні.

Але потрібно сказати і про недоліки, які має така освіта за кордоном. Наскільки б не старалися викладачі, за такий короткий проміжок часу вони не можуть повністю викласти всю необхідну інформацію, тому заочне навчання передбачає максимум самостійної роботи. Подумайте, чи готові ви до цього, і чи зможете самостійно засвоїти предмети по вашій спеціальності.

________________

На правах рекламы