Як правильно вибрати і придбати житло в новобудові

 

При переїзді в інше місто, при одруженні чи, навпаки, розлученні, питання купівлі житла постає особливо актуально. Власна квартира потрібна і молодим людям, які хочуть жити окремо від батьків, і творчим особистостям – поетам, художникам, музикантам, а також фрілансерам у різних сферах діяльності, які працюють вдома і хочуть, щоб їм ніхто не заважав.

Як повідомляє https://river-city.com.ua/ прийнявши рішення про необхідність придбання житла, люди часто постають перед вибором – яку квартиру купити. Обрати нову квартиру у щойно збудованому чи навіть ще тільки запланованому будинку? Чи зупинити свій вибір на вторинному житлі, яке може виявитись менш сучасним, але купівля – надійнішою?

Багато людей вважають, що купівля квартири в новобудові є ризикованою через велику кількість спірних питань. Однак, якщо добре розібратися у всіх важливих моментах такої покупки, врахувати усі можливі ризики та прийняти до уваги юридичні аспекти – можна сміливо підписувати договір і досить швидко стати власником зручної квартири із продуманим сучасним плануванням.

Чим відрізняється житло в новобудові від вторинного?
Перед тим, як купувати житло, варто розглянути переваги та недоліки кожного з цих варіантів. 

Переваги вторинного житла

•    Квартира вже існує, ви можете оглянути її перед купівлею, побачити на власні очі її планування, вид з вікон, стан під’їзду та двору, виявити усі можливі недоліки та оцінити, чи вона вам підходить.
•    Ви можете в’їхати в квартиру одразу ж після купівлі або в крайньому випадку – після ремонту.
•    Як правило, поблизу вторинного житла добре розвинена інфраструктура, є магазини, аптеки, дитячі заклади, майданчики для відпочинку, кафе, парки чи сквери.
Недоліки вторинного житла
•    При купівлі такого житла необхідно перевірити, які люди тут жили раніше, чи немає заборгованості по комунальних послугах, які сусіди живуть поруч, тощо. Може виявитись, що квартира має свою неприємну «історію», або за неї є борги, чи сусіди, які були в поганих стосунках з попередніми власниками, почнуть дошкуляти і вам.
•    Планування квартир в будинках радянського періоду часто є не дуже зручним, особливо в порівнянні з сучасними новобудовами, де все продумано в дрібницях. Ще в більшій мірі це стосується квартир у старих дорадянських будинках, тим більше що багато таких приміщень піддавалися неодноразовому переплануванню.
•    Старі будинки, особливо в центральній частині міста, і так звані «хрущовки» часто потребують реставрації, а часом і капітального ремонту.
•    Електропроводка, водопровідні та каналізаційні системи, опалювальні труби та інші комунікації в старих будинках можуть виявитись зношеними чи пошкодженими.
•    Під’їзди та двори старих будинків досить часто перебувають не в кращому стані – можуть бути неохайними, занедбаними, розписаними різноманітними написами на стінах.
•    Біля старих будинків зазвичай нема місць для стоянки автомобіля.

Переваги житла в новобудові

•    Сучасні квартири характеризуються дуже зручним плануванням, яке враховує усі потреби прогресивної людини. Великі вікна з якісними склопакетами, просторі світлі кімнати, велика кухня, зручні лоджії, де можна влаштувати затишний куточок для відпочинку, обладнана усім необхідним простора ванна кімната – всі ці особливості роблять квартири в новобудовах надзвичайно привабливими.
•    Продуманими та зручними є не лише самі квартири, але і територія довкола будинку. Зазвичай в сучасних будинках є власна стоянка для автомобілів, нові гарні дитячі майданчики, місця для посадки квітів та дерев. Територія часто буває огороджена, щоб сторонні люди не заходили в будинок і у двір. Завдяки цьому ви можете не переживати за безпеку ваших дітей, які бавляться на майданчику, чи автомобіля на стоянці.
•    Квартири в новобудовах часто здаються з готовим ремонтом під так звану «фінішну обробку», яка дозволяє оформити квартиру у вибраному вами стилі, і в той же час позбавляє необхідності робити ремонт у найближчі роки.
•    Системи опалення в нових будинках є індивідуальними, з можливістю регулювати температуру в приміщенні самостійно і економити кошти на опалення.
•    Як правило, в нових будинках одразу після завершення будівництва підключають усі необхідні комунікації, і вам не доведеться довго чекати підключення інтернету, як це буває у старих будинках в центрі міста.
•    Сучасні забудовники пропонують великий вибір варіантів квартир, і ви можете вибрати будь-яку згідно свого смаку та фінансових можливостей – від бюджетної малогабаритної квартири до розкішного пентхаусу в елітному будинку.

Недоліки житла в нових будинках

•    Квартиру в запланованому будинку ви зможете побачити лише на плані або в 3D-моделі. Фактично, ви купуєте те, чого поки що не існує.
•    Ви не зможете вселитися в квартиру одразу після укладання договору – доведеться чекати, коли будинок буде побудований. До того ж, забудовники можуть зривати строки і здавати будинки значно пізніше, ніж було заплановано.
•    Нерідкі випадки недобросовісності забудовників, коли збудована квартира не відповідає запланованим параметрам.
•    Навіть якщо ви купуєте квартиру у вже завершеному будинку, в ній ще доведеться робити ремонт, тому в’їхати одразу знову ж таки не вийде.
•    Слід врахувати, що усі нові жильці будуть робити ремонти протягом певного часу. А отже, навіть коли ви в’їдете в квартиру, в перші місяці варто бути готовими до постійних ремонтних шумів.
•    Буває, що комунікації підключають із запізненням, ліфти не працюють після вселення жильців, системи опалення чи водопостачання теж можуть працювати зі збоями, що вносить суттєвий дискомфорт при вселенні в нову квартиру.

Втім, більшість цих недоліків потребують лише вашого терпіння. А чудове зручне планування і врахування потреб сучасної людини варті того, щоб почекати.

Для того, щоб це очікування було спокійним, варто розібратися у всіх тонкощах і правильно оформити майнові права на квартиру. Ми рекомендуємо звернутись до спеціалістів, які подбають про юридичні нюанси оформлення права власності на квартиру в новобудові.