Езофагогастродуоденоскопія

 

Езофагогастродуоденоскопія – це візуальне обстеження верхніх відділів шлунково-кишкового тракту (стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка) за допомогою Відеогастроскоп Діагностична відеоезофагогастродуоденоскопія дозволяє визначити анатомічні зміни у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, детально вивчити слизову оболонку стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки, виявити запальну або пухлинну патологію, а також уточнити локалізацію і ступінь поширеності процесу.

Як повідомляє https://www.miramed.lviv.ua/egds можливість провести прицільну біопсію слизової оболонки і отримати морфологічну верифікацію процесу відрізняє дану процедуру від більшості інших діагностичних досліджень.

Показаннями для планової діагностичної езофагогастродуоденоскопія є:

  • утруднення ковтання
  • Почуття застряглого «грудки» за грудиною
  • Біль або дискомфорт у верхніх відділах живота печія
  • Швидке відчуття переповнення в шлунку під час прийому їжі Регургітація (відрижка) з’їденої їжі
  • Затяжна нудота і блювота
  • Безпричинна втрата ваги тіла безпричинна анемія
  • Оцінка ефективності консервативного або хірургічного лікування
  • Протипоказання до проведення процедури
  • Абсолютними протипоказаннями до проведення ЕГДС є інфаркт міокарда та інсульт в гострій стадії.

До відносних протипоказань можна віднести наявність у пацієнта важких захворювань органів серцево-судинної системи, дихання, нервової системи, виражених порушень системи згортання крові Як здійснюється дослідження Перед проведенням гастроскопії пацієнту може бути проведена місцева анестезія кореня язика за допомогою розпилювача з анестетиком (10% Лідокаїн-спрей). Можливе проведення гастроскопії із застосуванням загальної анестезії, препарати для якої вводяться внутрішньовенно. Процедура кілька неприємна, але не супроводжується больовими відчуттями.

При гарній підготовці пацієнта і правильне дихання вона триває за часом зазвичай не більше 5-10 хвилин. Через спеціальний канал ендоскопа подається повітря, щоб розправляти просвіт органів і полегшувати огляд слизової. При необхідності лікар не тільки проводить візуальний огляд, а й виробляє біопсію з ділянки слизової для морфологічної верифікації процесу. Відділення ендоскопії НМІЦ онкології ім. Н.Н Петрова в своєму розпорядженні найсучаснішим обладнанням для проведення досліджень – цифровий відеоендоскопічної системою останнього покоління Olympus EVIS EXERA II серія 180 і Olympus EVIS EXERA III серія 190 (Японія).

Унікальне HD + дозвіл, в півтора рази перевершує по чіткості всі відомі аналоги ендоскопічних систем, інноваційна технологія поліпшення зображення дозволяють детально вивчити слизову оболонку травного тракту і виявити мінімальні патологічні зміни, в тому числі передракові захворювання і ранні форми злоякісних пухлин. Всім пацієнтам проводиться обстеження на наявність інфекції H.Pylori (експрес Хелп-тест) Після дослідження не можна пити і приймати їжу протягом 10 хвилин.

Якщо вам проводилася біопсія, яка набуває чинності день дослідження їжа не повинна бути гарячою Про результати дослідження Вам повідомить лікар-ендоскопіст відразу ж після обстеження, а при взятті біопсії морфологічний висновок буде готовий через 8-12 днів. Процедура ЕГДС, виконана на сучасному цифровому обладнанні, супроводжується фіксацією отриманого матеріалу у вигляді фото- чи відеозапису, що дозволяє простежити зміни стану слизової органів в динаміці.