Що таке МРТ діагностика?

 

МРТ – це неінвазивний, тобто без інструментального внутрішнього втручання, медичне дослідження. Для отримання докладних зображень внутрішніх органів, кісток, м’яких тканин – по суті всіх внутрішніх структур організму, магнітно-резонансний томограф використовує потужне магнітне поле, імпульсну радіочастоту і комп’ютер.

Отримані за допомогою МР-методу детальні зображення дозволяють медикам в подробицях розглянути стан обстежуваної частини тіла і визначити наявність, протяжність і ступінь тяжкості патологічного процесу. Результатом обстеження стають серії томограм, які показують внутрішні кісткові і м’якотканні структури з високою анатомічної точністю в 3D форматі. Ці зображення можна переглядати на екрані монітора, передавати в електронному вигляді, друкувати або копіювати на компакт-диск, а також завантажувати на цифровий сервер в хмарі.

Дані томографії, записані на електронний носій, зрозумілі і читабельні для лікаря в будь-якій частині світу і можуть бути використані:

  • для постановки остаточного діагнозу;
  • призначення курсу терапії;
  • оцінки прогресу лікування;
  • визначення стратегії операційного втручання.

Удосконалення останніх років вивели метод мрт попереково-крижового відділу хребта у “МРТ-Експерт” на новий рівень, оскільки сучасні томографи мають високу потужність, що дозволяє діагностувати більшість захворювань, включаючи рак внутрішніх органів, дегенеративні зміни в центральній нервовій системі, запальні захворювання, аутоімунні патології, на самій ранній стадії розвитку.

Принцип дії магнітно-резонансного томографа На відміну від рентгенівського обстеження або комп’ютерної томографії, МРТ не використовує іонізуюче випромінювання.

Базовими частинами магнітно-резонансного томографа є котушки декількох видів: одні – для створення магнітного поля, інші служать в якості детектора, що приймає сигнали. Створювані радіочастотним генератором імпульси без будь-яких хімічних змін в тканинах на короткий час змінюють позицію атомів водню в організмі.

Під дією магнітного поля томографа і РЧ-сигналу вони змінюють орієнтацію, подібно до стрілки компаса, що реагує на магніт. У міру того, як атоми водню повертаються в свій нормальний стан, вони виділяють енергію. Її зчитує сканер. Він реєструє цю енергію і на підставі отриманої інформації генерує докладні знімки, так звані томограми. По суті, ці томографічні скани можна порівняти з фотографіями внутрішніх органів людського тіла, зробленими в тривимірних проекціях.