Голова громади зустрівся з матір’ю загиблого захисника Світланою Тумановою

Під час зустрічі Світлана Анатоліївна озвучила проблеми, що турбують рідних загиблих захисників України. Порушила питання компенсації за придбання пам’ятників. Допомогу отримують рідні полеглих, які поховані не на секторі військових поховань у Лозовій. Попросила розлогіше інформувати про можливості, передбачені програмами підтримки та рішеннями міської ради.

– Разом з депутатами, попри труднощі з наповненням бюджету, ми намагаємося приділяти максимум уваги вшануванню наших полеглих захисників, – зауважив Лозівський міський голова Сергій Зеленський. – З 2016 року нами розроблені Програми підтримки захисників та їхніх родин. З початком повномасштабного вторгнення ми їх розширили.
Загалом над питанням вшанування пам’яті полеглих оборонців працюють кілька управлінь міської ради.

Організовано куточки Пам’яті в освітніх закладах та закладах культури, вже готові перші екземпляри Книги Пам’яті, встановлена у фойє виконкому інтерактивна Дошка пам’яті. Тривають роботи з облаштування сектору військових поховань «Поле Слави» та Алеї Слави у парку «Перемога». Діє Програма підтримки сімей, які втратили батьків, дітей та чоловіків на війні.

Щодо облаштування комплексів поховань на кладовищах у сільській місцевості, у подальшому цим також займатимуться. Коли будуть виготовлені відповідні проєкти. Поки що депутатами прийнято рішення компенсувати рідним полеглих витрати на надгробок. Також за Програмою передбачені кошти на поховання полеглого. З програмами підтримки мешканці можуть ознайомитись, звернувшись до старост.

Секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір додав, що фінальний ескіз пам’ятника для сектора військових поховань «Поле Слави» планують затвердити на найближчому засіданні виконавчого комітету. Після цього визначаться з його вартістю. Якщо буде значна різниця з грошовою компенсацією, перегляд цього питання винесуть на сесію міської ради.
Світлана Анатоліївна відзначила, результатами зустрічі задоволена та подякувала за змістовні відповіді.