Засідання комісії з питань захисту прав дитини

1 14.04.2021 р. під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ашота КЕРОПОВА, з метою забезпечення реалізації прав дітей на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток, відбулось засідання комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету міської ради.

Вирішували як зареєструвати народження дитини, від якої відмовились батьки; яке прізвище визначити новонародженій у якої батьки мають різні прізвища та не можуть дійти згоди.

Протягом місяця посиротіло 9 дітей, 7 – запропоновано влаштувати під опіку, піклування, 2 – до дитячого будинку сімейного типу.

Двох дітей в останній день серпня 2020 року привели до служби у справах дітей рідні тітки, які тривалий час опікувались дітьми.Мати не створила належних умов для утримання, навчання та вихованнядітей, ведеасоціальнийспосібжиття, зловживаєалкогольними напоями, бродяжить. Родичі пообіцяли потурбуватись про рідних племінників, підготувати старшу дитину до першого дзвоника (малеча повинна була йти до 1 класу), але в останню мить передумали. Спеціалісти служби влаштували дітей тимчасово до патронатної сім’ї, одночасно виконавчий комітет міської ради, як орган опіки та піклування, звернувся до Лозівського міськрайонного суду Харківської області з позовом щодо позбавлення нерадивої матері батьківських прав. В квітні 2021 року позов було задоволено, рішення суду набрало законної сили. Дітей остаточно влаштовано до дитячого будинку сімейного типу.

З дитячого будинку сімейного типу, який функціонував сім років, в доросле самостійне життя вибуло 3 вихованців, ще 4 виховуються в родині. У зв’язку зі зменшенням кількості дітей дитячий будинок сімейного типу переведено в прийомну сім’ю.

Розглянуто питання щодо зарахування дитини з особливими освітніми потребами на цілодобове навчання до спеціального закладу освіти.

В аспекті захисту житлових прав та інтересів дітей розглянуто 2 звернення громадян щодо набуття 3 дітьми права власності на нерухоме майно.

Серед розглянутих питань 3 справи щодо вирішення місця проживання дитини та про способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, другого з батьків, хто проживає окремо.На жаль, люди, як правило, не вміють цивілізовано домовлятись і цивілізовано розлучатись. Дитина стає розмінною монетою і засобом помсти. Батьки займають егоїстичну позицію, не розуміючи, що страждає їх дитина.Навіть мирне розлучення батьків – травма для дитини. Але якщо дитина ще й стає предметом торгу – це підриває базову довіру до світу. При розв’язанні цих спорів обов’язково враховується думка дитини, вік, стан здоров’я та її прихильність до кожного з батьків. Батько і мати мають рівнозначні права, пріоритет мають лише інтереси самої дитини. Було розглянуто 3 справи.

         Серед інших питань порядку денного – розгляд висновків до суду з питань позбавлення батьківських прав 6 батьків по відношенню до 7 дітей, 4 із яких раніше були вилучені із сімей.Позбавленнябатьківських прав – одна з найскладнішихземоційної та процедурної точки зорукатегорія справ. Позбавлення батьківських прав є крайньою мірою на осіб, які не виконують батьківських обов’язків і застосовується, якщо всі профілактичні заходи не дали результатів. Ухилення від виконання батьківських обов’язків передбачає систематичне невиконанняобов’язку турбуватись про дітей, в чому воно б не виражалось – не годувати, не забезпечувати необхідним одягом, медичною допомогою, не займатись навчанням дитини, тобто не робити нічого для задоволення життєво важливих потреб дитини. Частіше за все байдуже ставлення до дитини, яка страждає від голоду, холоду, хвороби поєднується з руйнівною для її особистості поведінкою батьків – пияцтвом на очах дитини, застосуванням нецензурної лайки, перетворення дитини у свідка аморальних вчинків тощо.

            Також, члени комісії затвердили індивідуальні плани соціального захисту 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 7 дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

Всього розглянуто 24 питання, по кожному прийняті виважені та обґрунтовані рішення рішення в інтересах дітей і взяті на контроль до їх повного виконання.

                                     

Служба у справах дітей міської ради

–>

Джерело: Лозівська міська рада