У Лозовій ввімкнуть опалення не раніше 25 жовтня – обмежені ліміти газу

IMG 3433

Міський голова Сергій Зеленський 12 жовтня прокоментував ситуацію з опаленням у Лозівській громаді. Пояснив, що постачальник передбачив недостатні ліміти газу на жовтень для опалення населення. Їх розраховували за показниками попередніх 3 років, коли погода була теплішою. Наразі лімітів на жовтень вистачить лише на тиждень. Якщо ж використати газ з лімітів для бюджетних організацій, то вартість блакитного палива буде утричі дорожчою, – і теплопостачальне підприємство КП «Теплоенерго» лише за тиждень отримає збитки до 10 мільйонів гривень.

Враховуючи ці фактори, опалювальний сезон у Лозовій розпочнеться не раніше 25 жовтня. Тоді ж обігріватимуть навчальні закладі, що опалюються разом із житловими будинками – одними мережами.

Щодо бюджетних установ з індивідуальним опаленням, котрі закуповують газ напряму, то ситуація ще складніша – не укладені договори на постачання блакитного палива. Вже тричі оголошували тендери, але на них не заходять постачальники. Ситуацію визнали надзвичайною у кількох областях України. На Харківщині відповідні рішення прийняли 8 жовтня – обласна та міська Комісії ТЕБ та НС.

Наразі три десятки навчальних та медичних закладів Лозівської громади не можуть закупити природній газ. Ринкова вартість блакитного палива рекордно зросла і вже перевищила 45 тис грн за 1 тис куб. Керівники громади направили звернення до обласних та державних контролюючих органів.

За інформацією КП «Теплоенерго», станом на 12 жотвня середньодобова температура склала +12 градусів. За нормами, для початку оплювального сезону вона три дні поспіль не має перевищувати +8 градусів.

Лозівський міський голова Сергій Зеленський запевнив, що попри складну ситуацію тарифи на тепло для населення не зростатимуть. На перекриття різниці тарифів знадобиться 29 мільйонів гривень. Лозівська громада розраховує на підтримку держави, бо самотужки громади не впораються з цією проблемою.

–>

Джерело: Лозівська міська рада