Різдвяний піст 2022-2023: коли починається, що можна і не можна їсти

Щорічно православні віруючі тілесно та морально готують себе до Різдва, очищуючи тіло та душу за допомогою посту. Різдвяний піст – один із найдовших у році і триває 40 днів. Під час нього відмовляються від певної їжі, а також утримуються від розваг та гріхів.

Мета посту полягає в тому, щоб очистити тіло і душу, виховати себе духовно та наблизитися до Бога.

Коли починається пост 2022 – дата та особливості

В Україні Різдво Христове відзначається двічі – 25 грудня і 7 січня. Відповідно, Різдвяний піст триває:

з 15 листопада по 24 грудня за старим стилем;

з 28 листопада по 6 січня за новим стилем.

У народі Різдвяний піст ще називається Пилиповим – на честь святого апостола Пилипа, пам’ять якого віруючі шанують 27 листопада (14 листопада за старим стилем). Ця дата – останній день, коли можна їсти скоромну їжу.

Як правильно харчуватися в Різдвяний піст – загальні правила

Період Різдвяного посту важливим для кожного християнина, адже відразу після закінчення посту настає Різдвяний Святвечір – переддень великого свята Різдва Христового.

Важливо розуміти, що в цей період необхідні не тільки обмеження їжі, але і приборкання своїх плотських бажань.

У Різдвяний піст потрібно утримуватися від:

лихослів’я і образ;

куріння і вживання спиртного;

занять любов’ю;

ненависті і жадібності;

відвідування розважальних заходів.

Вашими головними заняттями на період посту повинні стати молитва і абсолютний спокій. Зрозумійте, що ви намагаєтеся стати ближче до Бога, а для цього вам потрібно відмовитися від усього того мирського, що наповнює ваше життя негативом або ілюзорним позитивом.

Також необхідно перестати вживати їжу тваринного походження, молочну продукцію і яйця. Все, що ви їсте, має бути від природи – на рослинній основі. У середу і п’ятницю можна їсти рослинну їжу без масла, а у вівторок, четвер – рослинну їжу з маслом. У суботу, неділю (крім останніх), а також на великі свята дозволяється вживати рибу.

Бажано відмовитися від консервації – вона негативно впливає на шлунково-кишковий тракт, який і так відчує стрес від різкої зміни харчування. Саме тому церковнослужителі рекомендують міняти раціон поступово, а не різко в перший день посту.


366