На Одещині затримали російського спецназівця, який намагався завербувати співробітницю СБУ

Агенту РФ оголосили про підозру в державній зраді

Служба безпеки України провела багатоетапну спецоперацію із затримання російського агента-спецназівця, який намагався створити власну агентурну мережу на півдні України. Громадянина України вивели з невизнаного Придністров’я за допомогою співробітниці СБУ, яка нібито погодилася співпрацювати зі зрадником, повідомили у прес-службі СБУ у п’ятницю, 6 жовтня.

За даними правоохоронців, українець, який на початку 1990-х років виїхав до Молдови, брав участь у захопленні частини країни та створенні невизнаної «Придністровської Молдавської Республіки» на боці бойовиків. Там він став снайпером у складі підконтрольного РФ підрозділу «внутрішніх військ Придністров’я», а згодом став командиром групи 17-го загону спецпризначення «Едельвейс» МВС Росії.

«У 2014 році він прибув до Одеси для вчинення масових заворушень на користь РФ, за що був оголошений у розшук українськими правоохоронцями. Щоб уникнути правосуддя, фігурант втік до фейкової “ПМР”, де у 2019 році для виконання завдань ФСБ був завербований представниками місцевого “МДБ”», – повідомили у прес-службі СБУ.

Тоді зрадник отримав оперативний псевдонім «Скіф» та пройшов інструктаж російських спецслужб. У 2023 році агент розпочав виконувати ворожі завдання, одним із яких було створити агентурну мережу на півдні України. Виконуючи це завдання, чоловік намагався вербувати мешканців Одещини, включно з правоохоронцями.

«Щоб вивести російського агента на територію нашої держави, контррозвідники СБУ ввели в його поле зору діючу співробітницю Служби безпеки і створили умови щодо її “згоди” на співпрацю з ворогом. За сценарієм української спецслужби, зловмисник приїхав на Одещину, щоб особисто завербувати “кандидатку”», – повідомили у прес-службі СБУ.


СБУ вивела з Придністров'я агента РФ, який хотів завербувати працівницю СБУ
При собі спецпризначенець мав паспорт невизнаної Придністровської республіки

Правоохоронці змогли поетапно задокументувати злочини «Скіфа» та затримати його під час зустрічі з фейковою кандидаткою. Слідство тако з’ясувало, що окрім вербування агентів спецпризначенець мав збирати розвідувальні дані про дислокацію та переміщення ЗСУ у прифронтових регіонах на півдні України, зокрема на Одещині.

Злочинцю повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 ККУ (державна зрада). Йому загрожує довічне позбавлення волі.