ВАКС закрив справу одеського контрабандиста Вадима Альперіна

Вадима Альперіна підозрювали в ухиленні від сплати податків

Вищий антикорупційний суд у четвер, 12 жовтня, вирішив закрити кримінальне провадження проти одеського бізнесмена-контрабандиста Вадима Альперіна, якого президент Володимир Зеленський називав «одним із хрещених батьків контрабанди в Україні». Про це повідомив Центр протидії корупції.

Як і у випадку з недавнім закриттям справи «Роттердам+», сторона захисту використала так звані «правки Лозового» (законодавчі зміни до кримінального процесуального кодексу, які запропонував екс-нардеп від Радикальної партії Андрій Лозовий. Вони передбачають можливість судам закривати справи, які відправили в суд після спливу строків розслідування).

«Сторона захисту подала клопотання про закриття справи, наполягаючи на тому, що до цієї справи слід застосувати “правки Лозового” і її варто закрити, адже строки розслідування нібито продовжував не уповноважений суб’єкт», – сказано в повідомленні.

Рішення ухвалили судді ВАКС Олексій Кравчук, Євген Крук та Інна Білоус. Повний текст рішення оголосять 17 жовтня. Водночас ЦПК нагадав, що в лютому суддя ВАКС Олексій Кравчук заявляв про погрози на свою адресу й за цим фактом навіть було зареєстровано кримінальне провадження.

Справа Альперіна стосувалася імпорту товарів зі зниженою митною вартістю для уникнення сплати податків. Крім Альперіна у справі проходять ще п’ятеро обвинувачених, в тому числі колишня директорка департаменту адміністрування митних платежів Державної фіскальної служби Аліна Скомарова (Данченко) та екс-заступник начальника Київської митниці Сергій Тупальський.

Розслідування цієї справи детективи почали у вересні 2017 року. Підозру Альперіну та низці інших фігурантів справи оголосили у листопаді 2019 року. Збитки лише за одним епізодом становлять 77 млн грн, загальні збитки слідство оцінює в півмільярда гривень.

Альперіна підозрювали не в контрабанді, бо вона в Україні декриміналізована, а у створенні злочинної організації, ухиленні від сплати податків. Розслідування справи завершили у листопаді 2020 року. На розгляд до ВАКС справа потрапила у серпні 2022 року.

Через п’ять місяців судді раптово вирішили, що вона не підсудна Антикорсуду і звернулися до апеляції з клопотанням про передачу справи до іншого суду. Однак, апеляція тоді відмовила.

4 квітня 2021 року РНБО ввела санкції проти нібито “контрабандистів”. У списку опинився й Альперін. 14 квітня того самого року Альперіна та ще кількох людей зі списку Зеленський позбавив громадянства. Альперін намагається повернути собі громадянство через суд.

ЦПК нагадав, що раніше Альперін намагався підкупити слідство за 800 тисяч доларів, аби його справу передали з НАБУ і САП до поліції.