Чиновниця Шевченківської РДА Києва веде Telegram-канал Миколи Азарова

СБУ провела обшуки в помешканні київської чиновниці Валентини Хлоп’ячої

Екс-прем’єр-міністру України Миколі Азарову та двом його поплічницям, одна з яких є посадовицею однієї з районних державних адміністрацій Києва, повідомили про підозру в підтримці Російської Федерації, повідомила в четвер, 12 жовтня Київська міська прокуратура.

Як йдеться у тексті підозри, опублікованої на сайті Офісу генпрокурора, Азарову допомагали екс-чиновниця однієї з райдержадміністрацій Києва Олена Хохлова, яка зараз перебуває в Росії, та чинна працівниця цієї ж РДА Валентина Хлоп’яча. Остання працює начальницею організаційного відділу в Шевченківській районній державній адміністрації Києва.

Підозрюваним інкримінують публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування та визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України. Азарову окремо інкриміновано державну зраду.

За даними слідства, колишній прем’єр-міністр України Микола Азаров, перебуваючи в Росії, створив Telegram-канал, на якому нині розміщуються публікації пропагандистського характеру з наративами кремля, які формують у суспільстві антиукраїнські настрої. Матеріали, що публікуються на каналі спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

У процесі документування злочинної діяльності Азарова правоохоронці встановили, що адміністрування Телеграм-каналу за його вказівкою здійснюють дві його помічниці – Хохлова і Хлоп’яча. Спільниці разом координували інформаційну пропагандистську діяльність екс-прем’єр-міністра у Telegram-каналі, а також на його сторінці у забороненій в Україні соціальній мережі та російських ЗМІ. Також вони організовували його інтервʼю та коментарі російським ЗМІ. Підтримуючи активні зв’язки з Азаровим та його оточенням, жінки сприяли у проведенні інформаційно-підривної діяльності, яку координують представники російських спецслужб і яка спрямована на дискредитацію чинної української влади на міжнародній арені, наголосили у прокуратурі.

Як уточнили у Службі безпеки України, також встановлено, що Хлоп’яча очолює один із підрозділів «Фонду гуманітарної підтримки», який Азаров створив для фінансування антиукраїнського «Комітету спасіння України». Через ці установи фігурантка регулярно отримувала оплату за свої «послуги».

Під час обшуків у Хлоп’ячої правоохоронці виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які вона використовувала для спілкування з екс-прем’єром-втікачем, його «московською» помічницею та російськими пропагандистами.

Чинній посадовиці РДА повідомлено про підозру особисто за місцем проживання. Колишньому прем’єр-міністру України та іншій його поплічниці – заочно, оскільки вони перебувають у Росії.

У прокуратурі наголосили, що підозрювані не припинили допомагати державі-агресору навіть після повномасштабного вторгнення. Проведені судові психолого-лінгвістичні експертизи опублікованих матеріалів повністю підтверджують факти протиправної діяльності підозрюваних. Наразі вирішується питання про обрання посадовиці РДА запобіжного заходу.

Микола Азаров втік з України в лютому 2014 році – після перемоги Революції гідності.