Українцям хочуть врізати лікарняні: виплати скоротять, а лікарям загрожують штрафи

Українцям хочуть врізати лікарняні: виплати скоротять, а лікарям загрожують штрафи
Міністерство соціальної політики розробило законопроєкт, який призведе до значного зниження розміру лікарняних. Повну виплату зможуть отримувати тільки ті, хто має не менше як 20 років робочого стажу.

Крім того, роботодавців хочуть зобов’язати оплачувати перші 10 днів хвороби, а видачу коштів жорстко контролювати. Лікарів, які незаконно оформляють лікарняні, будуть штрафувати. Ці гроші їм доведеться віддавати з власної кишені, пише Обозреватель.

Що буде з лікарняними?

В Україні перші п’ять днів хвороби оплачує роботодавець, а за кожен наступний – Фонд соціального страхування, якому працівники сплачують внески з кожної зарплати. За новими правилами Мінсоцполітики пропонує перші 10 днів оплачувати роботодавцю.

Фактично це призведе до того, що за рахунок соціального страхування будуть оплачувати тільки серйозні захворювання, пояснює колишній міністр соціальної політики Андрій Рева.

“Який роботодавець буде терпіти співробітника, який 10 днів хворітиме за його рахунок. Збільшення до 10 днів дуже спірне, я б цього не підтримував. Це означає, що лікарняний буде оплачуватися тільки в разі серйозних випадків. А просте ГРВІ буде оплачувати роботодавець”, – пояснює політик.


0