На тлі стягування військ РФ до українських кордонів, бойовики готують звернення до Путіна

На тлі стягування військ РФ до українських кордонів, бойовики готують звернення до Путіна
Десятки винищувачів у Криму і все більше важкої техніки в Воронезькій області Росії. Американське видання опублікував нові світлини із супутника, які саме сили стягує Кремль до українського кордону і збирає на анексованому півострові. Видання пише, літаків і танків там більше, ніж очікувалось. Про те, що загроза нападу з боку Росії збільшується, йдеться у зверненні українського президента, яке Банкова виклала пізно ввечері. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН.12.00.

Два дні і в нормандському форматі, і на зустрічі тристоронньої контактної групи – сторони намагались домовитись про неескалацію і  припинення вогню на Донбасі. І саме Росія, наголошує Зеленський, відмовилась підписати загальну заяву. Тоді на засіданні обговорювали можливість зустрічі на Донбасі, тож президент у зверненні сказав, що готовий зустрітися з очільником Кремля.  

“Пан, Путін, я готовий піти ще далі і запропонувати вам зустрітись в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна. Слава Україні”, – заявив Зеленський.

В Росії вже відреагували. Представник Ради Федерації Джабаров, якого цитують російські ЗМІ, каже зустрічатися на Донбасі немає чого. “Він пропонує зустріч на українському Донбасі. З якого переляку наш президент повинен з ним зустрічатися на Донбасі, який Зеленський, по-перше, не контролює”, – заявили в РФ.

Звернення Зеленського з’явилося напередодні послання Путіна до Федеральних зборів Російської Федерації. Про що говоритиме Путін  – Кремль не анонсує, але за ним уважно стежить весь світ.  Адже саме під час такого послання у березні 2014 року  Путін попросив Думу дозволити використовувати російські збройні сили в Україні, після чого й сталася анексія Криму, а далі і війна на Донбасі.

Видання “Дзеркало Тижня”, посилаючись на власні джерела в українських спецслужбах, пише, що ватажки самопроголошеної “ДНР” збираються звернутись до Путіна. У бойовиків ніби-то є три сценарії. Перший – це прохання надати їм військову допомогу. Другий – прийняти так звану республіку до складу Росії. За третім варіантом –  проситимуть очільника Кремля визнати  незалежність незаконних утворень. Так звані “ЛНР” та “ДНР” почали мобілізацію на окупованих територіях Донбасу.

“За інформацією ГУ розвідки України, командування російських окупаційних військ з 20 квітня посилює заходи з вербування місцевого населення на військову службу”, – зазначає старший лейтенант пресцентру Міністерства оборони України Марія Сальнік.

В українському МЗС кажуть, що Росія буде готова до нападу вже за кілька тижнів. Міністр закордонних справ, який це заявив, уточнив: не факт, утім, що Росія вчинить саме так. Але саму можливість має усвідомлювати світ. ” Ми не можемо назвати точну дату чи час, коли вона перейде лінію розмежування, спричинивши нову хвилю ескалацію, але ми точно бачимо стратегічну підготовку Росії, військову підготовку. Тому наразі від України та всіх тих, хто поважає міжнародне право, залежить стримування Путіна від подальшої агресії”, – заявили у відомстві.

За даними української розвідки, на кордоні з Україною Росія вже сконцентрувала близько 110 тисяч військових, а ще танки, БТР, літаки і ракетні комплекси “Іскандер”. 

Водночас  Кремль вже майже місяць заявляє, це не стягування військ, а лише навчання їхньої армії. Щоправда, цим заявам не вірить ні Європа, ні США. Зокрема, в Пентагоні кажуть, що такої кількості військ не було біля українського кордону навіть у 2014 році.


0