«Вакцинація не врятує»: експерт заявив про неминучість повного локдауну

«Вакцинація не врятує»: експерт заявив про неминучість повного локдауну
У разі, якщо медична система України буде перевантажена через епідемію коронавірусу, то виходом буде лише повний локдаун, заявив головний лікар медичного центру у Львові Тарас Жиравецький.

“Тобто, альтернативи немає”, – пише він у матеріалі на УНІАН, присвяченому ситуації з карантином в Україні.

“Ситуацію не рятує і вакцинація. При тих темпах, якими вона проводиться, щеплення будуть відбуватися у нас ще довго”, – упевнений медик.

Як він припускає, у випадку, якщо в Україну привезуть велику кількість вакцин одночасно, вакцинація пройде швидше і тоді, ймовірно, буде менше навантаження на медичну систему (буде менше важких випадків, адже вакцинація не гарантує не зараження).

“Крім того, поки ніхто не скаже, чи будуть існуючі вакцини ефективні від нових штамів, які будуть з’являтися. Отже, навіть якщо нам пощастить і в країні з’явиться багато вакцини, це зовсім не означає, що це швидко зупинить поширення вірусу”, – пояснив лікар.

У той же час він додав, що навіть при хороших темпах вакцинації в Україні, прогнози досить сумні.

“За кращих умов вона триватиме, щонайменше, до кінця року. Тому, ймовірно, умовний карантин – з ослабленням і посиленням час від часу триватиме, швидше за все, теж до кінця року. І це – як мінімум”, – резюмував Жиравецький.


9