Сьогодні віряни відзначають Лазареву суботу: що не можна робити у цей день

Сьогодні віряни відзначають Лазареву суботу: що не можна робити у цей день
24 квітня, у суботу шостого тижня Великого посту, церква згадує найважливіше диво, створене Ісусом Христом, – воскресіння Лазаря Чотириденного.

7 фактів про Лазаря, традиції та звичаї цього дня нагадав сайт ТСН.

Історія воскресіння Лазаря

Напередодні єврейського Великодня у Віфанії захворів Лазар, брат Марфи та Марії, яких Ісус Христос дуже любив та часто відвідував. Коли Христос почув про хворобу Лазаря, він пророкував: “Ця хвороба – до слави Божої. Через неї прославиться Син Божий”.

Але прийшов не одразу, а через два дні. Учням свою затримку пояснив так: “Йдемо в Іудею. Лазар, друг наш, заснув; але Я йду його розбудити”. Учні спочатку подумали, що Лазар і справді заснув, але все було інакше. ”Лазар помер, і Я радію за вас, бо це для того, щоб ви повірили”.

Ісус прийшов у Вифанію на четвертий день, коли Лазаря вже поховали, та сповістив його сестрам велику істину: “Воскресне брат ваш! Я є воскресіння і життя. Хто вірує в мене, той якщо і помре, то воскресне”.

Зібралося багато народу, і разом з сестрами Лазаря та учнями, Христос прийшов до печери, де поховали Лазаря, Христос повелів відкотити каміння, помолився Небесному Отцю, після чого сказав: “Лазарю, вийди сюди!”.

Сьогодні віряни відзначають Лазареву суботу: що не можна робити у цей день

І вийшов померлий, руки і ноги, якого були обв’язані пасами, а обличчя вкрите хусткою. Ісус сказав: “Розв’яжіть його, та пустіть, щоб ходив!” І багато юдеїв, котрі  прийшли, увірували в Нього.

А фарисеї та первосвященники остаточно вирішили вбити Ісуса.

Значення воскресіння Лазаря

Ісус Христос і до того воскрешав людей, але тих, які померли в той же день. Але цей випадок, коли на четвертий день тіло через спеку вже починало тліти, був надзвичайним.

Христос це зробив у присутності великої кількості людей, щоб ті увірували в Нього, і щоб побачили, як відбуватиметься воскресіння мертвих після Страшного суду.

Так збулося пророцтво Старого заповіту: “Я виведу вас із труни вашої” (пророк Єзекиїл).

Це диво має велике значення для розуміння духовного змісту Великодня, коли Сам Христос помре, як людина, і воскресне.

7 фактів про Лазаря Чотириденного:


360