День бабака: львівські «синоптики» Марічка і Мишко несподівано пішли спати на своє професійне свято

Львівські бабаки, які були бадьорими пів зими, несподівано вирішили поспати саме у свій “професійний” день. Своєю поведінкою вони зовсім заплутали жителів, коли ж до Львова прийде весна.

Про те, що бабаки пішли спати, розповів Ігор Ахнатович, директор Львівського дитячого екологічного центру. За його словами, тварини не виходили зі своєї хатинки, проте майже весь січень попискували, коли до них підходили люди. Це означає, що вони не спали постійно, а були доволі активними. І ось саме на День бабака вони вирішили поспати.

За народною прикметою, яка популярна в Америці на Європі, це означає, що приходу весни треба чекати доволі довго. Втім, цьогоріч пара львівських бабаків вперше прокинулась посеред зими, а це означало, що весна буде ранньою. Відтак, Марічка та Мишко усіх заплутали своєю поведінкою.

Водночас синоптики та зоологи кажуть, що не варто довіряти прогнозам бабаків. Вони — лише тварини, які реагують на перепади температури надворі, якщо живуть у зоокуточках. Тепліє на вулиці – тварини стають активними, холоднішає – сплять. То ж погоду краще звіряти за прогнозом метеоцентру, а День бабака нехай залишається традицією.


179