Росія оточила Україну, вторгнення може початися з трьох напрямків – CNN

За оцінками США, останніми тижнями Росія зосередила понад 100 000 військовослужбовців біля кордону з Україною, що викликало побоювання у представників західної та української розвідки з приводу неминучості вторгнення.

Як повідомляє CNN, аналітики попереджають, що тоді, як робляться відчайдушні дипломатичні зусилля для запобігання війни, російська армія становить безпосередню загрозу для України.

Щоправда, поки неясно, з якого напрямку Росія може почати наступати. Москва створила точки тиску з трьох сторін України – в Криму на півдні, на російській стороні кордону двох країн і в Білорусі в північній частині українського кордону.

Це три найнебезпечніші напрямки, за якими спостерігають Україна і Захід, і пересування російських військ виявлено на кожному з них.

Донецька та Луганська область

Найбільше уваги приділяється окремим районам Донецької та Луганської областей, де з 2014 року Росія максимально озброює сепаратистів терористичних утворень, які називаються “Л/ДНР”. Основне припущення тих, хто спостерігає за діями Росії, полягає в тому, що Москва може збільшити військову міць, якою вона вже володіє в регіоні, що робить східну частину України найбільш зручною позицією для початку вторгнення.

Супутникові знімки, отримані CNN, показують, що велика база в Єльні, на якій знаходилися російські танки, артилерія та інша бронетехніка, значною мірою спорожніла, а техніка, ймовірно, в останні дні була переміщена набагато ближче до кордону. Велику кількість озброєння було перевезено, в тому числі майже 700 танків, бойових машин піхоти і пускових установок балістичних ракет. Відтоді відео в соціальних мережах показують частину цього обладнання в поїздах і на дорогах набагато південніше, в Брянській області, яка знаходиться недалеко від України. Бронетехніка і транспортні засоби явно належать тим же частинам, які попередньо розташовувалися в районі.

Стівен Вуд, старший директор компанії Maxar, що займається супутниковими зображеннями, дав свій коментар CNN:

“Мені здається, що значна кількість техніки – танків, самохідно-артилерійських установок та інших машин підтримки, була передислокована. Тим часом підвищена активність російських збройних сил в Курській і Бєлгородській областях, що межують з північно-східною Україною, посилює побоювання”, — сказав Вуд.

“Ми спостерігаємо масовий приплив техніки і особового складу в Курськ”, — попередив Конрад Музика, експерт з відстеження військових переміщень компанії Rochan Consulting.

Філіп Карбер з Потомакського фонду у Вашингтоні, який також детально вивчав пересування російських військ, заявив CNN:

“Найсильніше наступальне з’єднання Росії – перша гвардійська танкова армія, яка зазвичай дислокується в районі Москви, – рушило на південь, подолавши 400 кілометрів, і збирається в оптимальному районі для швидкого танкового наступу на маршруті вторгнення Курськ-Київ”, — зазначив Карбер.

Білорусь

Зросла стурбованість і з приводу великого нарощування російських військ в Білорусі, тісно пов’язаної з Москвою країні, яка може відкрити ще один шлях в Україну.

У четвер Росія і Білорусь почали 10-денні спільні військові навчання, масштаби і терміни яких викликають серйозні побоювання на Заході.

Розгортання російських військ в Білорусії вважається найбільшим з часів холодної війни:

“Спостерігається розгортання контингенту в 30 000 військовослужбовців, сил спеціального призначення, винищувачів, включаючи Су-35, ракет подвійного призначення “Іскандер” і систем ППО С-400″, — заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), це також і найбільші навчання білоруських збройних сил за останні роки. Міноборони Росії заявило, що метою навчань під назвою “Союзна рішучість-2022” є відбиття “зовнішньої агресії”.

Деякі військові експерти побоюються, що нарощування бойового потенціалу в Білорусі вказує на план Росії напасти на Київ саме з півночі.

Крим

Український півострів Крим, окупований Росією у 2014 році, може стати ще одним логічним плацдармом для будь-якої операції – вторгнення, але неясно, чи планує Москва почати наступ в Україну саме з Криму.

Maxar спостерігаючи за великим розгортанням військ і техніки в Криму, фіксує прибуття до Сімферополя понад 550 військових наметів і сотні транспортних засобів. Також Maxar вперше виявив нову дислокацію в районі міста Славне на північно-західному березі Криму, в тому числі російську бронетехніку. Ці нові розгортання спостерігалися в той же день, коли кілька російських військових кораблів прибули до Севастополя. Міноборони Росії після цього опублікувало зображення шести великих десантних кораблів в порту.

Будь-якому просуванню на південь України можуть допомогти і війська Росії в Придністров’ї, сепаратистському регіоні Молдови, що підтримує Росія, де також спостерігається нарощування російських сил.

Аналітики CSIS припускають, що російські війська можуть також спробувати захопити Одесу, “направивши свої десантні кораблі прямо в Одеський порт і спробувати окупувати місто”. Аналітики вважають, що такий можливий крок Росії може бути продиктований “бажанням зірвати великий куш, але при цьому сама операція пов’язана з високим ризиком”. Одеса – густонаселене місто, а бої в міських умовах будуть вигідні насамперед тим, хто його захищає, тоді як російським силам потрібно не тільки зуміти знищити засоби ППО України, а й потім ще спробувати з’єднатися зі своїми військами на сході України. Що не тільки створить величезні труднощі російської армії, а й загрожує величезними втратами.


493