Бідні країни не хочуть закуповувати вакцину Pfizer, -глава компанії

Бідні країни не  хочуть закуповувати вакцину Pfizer, -глава компанії
Країни з низьким і середнім рівнем доходу схиляються до того, щоб не замовляти вакцину, розроблену компаніями Pfizer і BioNTech.

Про це заявив гендиректор Pfizer Альберт Бурла в листі співробітникам, реагуючи на ініціативу адміністрації президента США Джо Байдена підтримати відмову від патентів на вакцини, повідомляє Бабель.

Глава Pfizer зазначив, що “справедливий розподіл [вакцини] був дороговказною зіркою” компанії з першого дня. За його словами, щоб кожна країна могла отримати препарат, потрібно було виконати дві умови — забезпечити адекватну ціну і достатній обсяг виробництва.

Перша умова, додав він, була виконана одразу — компанія запропонувала країнам багаторівневу систему ціноутворення.

Для країн із середнім рівнем доходу вакцина коштувала вдвічі дешевше, ніж для багатих, а країнам з низьким рівнем доходу її пропонували за собівартістю.

Однак більшість доз зарезервували саме багаті країни. Глава Pfizer зазначає, що згодом вирішив знову звернутися до низки країн із середнім і низьким рівнем доходів, щоб ті зарезервували дози вакцини.

Однак вони, як стверджує Бурла, вирішили замовити препарати в інших виробників. Що це за країни — він не уточнює.

Після того як деякі виробники не змогли виконати свої зобовʼязання з постачання, ці країни вирішили звернутися до Pfizer. “Ми очікуємо, що у другій половині 2021 року баланс поставок буде на їхню користь, а у 2022-му поставок вистачить практично для всіх”, — підкреслив Бурла.


920