Закон щодо призову резервістів у особливий період. Коментар Міноборони України

Андрій Таран відповів на найпоширеніші запитання.

21 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» № 1357-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року з ініціативи Глави держави.

«Цим законом система військового обліку приводиться у відповідність до принципів та підходів держав-членів НАТО та забезпечує потреби держави в обороні і захисті», – підкреслив Міністр оборони Андрій Таран.

За його словами, у стислі строки було проведено аудит усього законодавства у сфері національної безпеки і оборони та внесено зміни до 43 законів. Завдяки цьому удосконалюються організаційно-правові засади комплектування Збройних Сил високопрофесійним особовим складом у мирний час і в особливий період виключно на добровільній основі.

Андрій Таран, як голова Комітету реформ, наголосив, що відомство продовжує реалізацію етапів оборонної реформи, зокрема, удосконалення системи комплектування Збройних Сил, та відповів на найпоширеніші запитання, пов’язані з імплементацією нового закону.

Що планується зробити у найближчій перспективі?

Для Міністерства оборони це, передусім, робота, пов’язана з приведенням підзаконних нормативно-правових актів у відповідність до вимог закону, необхідних для забезпечення реалізації новел законодавства, зокрема – запровадження нового виду військової служби: за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період.

Друге не менш важливе завдання – організація роботи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та їх трансформація відповідно до нової адміністративно-територіальної реформи.

І третє важливе завдання – удосконалення функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з урахуванням його інтеграції з іншими державними реєстрами та запровадженням надання електронних цифрових послуг громадянам України щодо виконання ними військового обов’язку.

На що чекати від запровадження нового виду військової служби – за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період?

Закладається фундамент для подальшої професіоналізації запасу Збройних Сил України шляхом збільшення частки громадян, які уклали контракти з командирами військових частин на проходження служби у військовому резерві. Розраховуємо на підвищення ефективності комплектування військових частин в особливий період шляхом призову на військову службу резервістів – мотивованих підготовлених воїнів, які мають бойовий досвід. Крім того, Міністерство оборони України уже розробляє пропозиції для удосконалення законодавства у сфері соціального та правового захисту резервістів. Зокрема, щодо розширення наявних та запровадження нових соціально-правових гарантій для резервістів.

Які саме електронні публічні послуги планується надавати громадянам?

На порталі «Дія» планується створити «Е-ТЦК», в якому будуть надаватися електронні послуги (сервіси) громадянам щодо виконання ними військового обов’язку, зокрема – інформації, яка міститься про них в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Також Міністерство оборони України під егідою Міністерства цифрової трансформації України у взаємодії з Міністерством внутрішніх справ України бере участь у експериментальному проєкті «Е-реєстрація». Він передбачає надання можливості громадянам в режимі онлайн здійснити реєстрацію свого місця проживання без відвідування органів реєстрації місця проживання і територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація