У Лозовій — відносний спокій, свідчать влада і місцеві протестувальники +vd

Хвилина мовчання у міській раді, ТРК Сігма

Мерія, бюджетні установи і комунальні підприємства працюють, протести — мирні і під охороною міліції, офіс Партії регіонів — під особливим наглядом.

 

У міськраді — хвилина мовчання і заяви про відповідальність

В Україні з 18 по 20 лютого тривало озброєне протистояння мітингувальників і силовиків, у якому загинули — за даними Міністерства охорони здоров’я — 77 людей. 21 лютого Лозівська міська рада перед початком сесії вшанувала пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

“Сьогоднішнє пленарне засідання співпало з низкою подій, на жаль, трагічних, історичних, соціальних. 20 лютого оголошено днем скорботи і трауру, внаслідок масових протестів у нас в країні, у місті Київ. Тому на честь загиблих хочу вшанувати їхню пам’ять хвилиною мовчання”, — це було перше, що сказав Сергій Степанов, Лозівський міський голова, коли зайшов до сесійної зали.

Під час сесії опозиційні фракції двічі пропонували засудити дії центральної влади, яка дозволила стріляти по людях: “Батьківщина” — у вигляді резолюції, “УДАР за Батьківщину” — у вигляді депутатського запиту до тоді ще Президента. Після того, як УДАРівець Сергій Коба зачитав проект запиту, він звернувся до міського голови.

“Я звертаюся до Вас, Сергію Федоровичу. Я бачу Вашу серйозну стурбованість тими подіями, які відбуваються у країні, і я так само, як і Ви, розумію, що нам є що втрачати з Вами. … Тому, Сергію Федоровичу, є дуже важкі рішення, але я вважаю, що ми все-таки маємо його прийняти. Нічого нам за це не буде, але ми повинні показати чітко, що жителі міста Лозова підтримують цілісність України і підтримують курс на мирний діалог і на мирне вирішення проблеми”.

Міський голова на це відповів, що всім подіям буде дана об’єктивна і законна оцінка, і всі мають розуміти, що жодне слово не має підігрівати протистояння. Водночас Сергій Степанов визнав, що на партії влади лежить величезна відповідальність.

“Сьогодні законно обраний Президент — від Партії регіонів. Сьогодні більшість у вищому законодавчому органі — представники Партії регіонів. Сьогодні відповідальність за все — підкреслюю, — за все, що відбувається, на плечах у представників Партії регіонів. І на локальному рівні, і на мені, у тому числі”, — заявив Сергій Степанов.

Обидва рази більшість (“Наш дом — Лозовая” і КПУ) голосували проти, регіонал Андрій Шевченко утримався, під час другого голосування до нього приєдналися однопартійці-заводчани Анатолій Мовчан та Микола Орищенко (це те, що було видно з місць преси — ред.).

Сергій Коба висунув ще одну пропозицію: зібратися лідерам усіх міськрадівських партій і виробити загальний план, як діяти у нинішній ситуації та під час майбутніх виборів. Сергій Степанов анонсував таку зустріч на наступний тиждень.

Між протестувальниками і владою — мир

Лідер лозівського майдану, депутат Ігор Коломак говорить, що у Лозовій ситуація спокійна: протестувальники збираються щодня, лозівчани реагують по-різному, але усе без насилля, влада свободу зібрань не обмежує.

“У нашому місті, я відверто скажу, у нас немає таких протистоянь, у нас немає конфліктів з місцевою владою, це треба зазначити. У нас міліція займається охороною правопорядку. … І мене питають, чи не приїдуть до нас якісь тітушки чи ні, я відповідаю, що в даному випадку міліція гарантує нам, що конфліктних випадків не буде, вони це контролюють і здійснюють моніторинг, щоб таких випадків не виникало”, — говорить Ігор Коломак.

Міський голова, у свою чергу, не має претензій до лозівських протестувальників. Говорить, вони не порушують спокій у місті.

“В нас є ідеологічні розбіжності, у нас навіть з опонентами, на мій погляд, настільки конструктивний діалог, який дозволяє і з їхнього боку не заводити сюди яскраво виражені радикальні настрої”, — свідчить Сергій Степанов.

Міліція — у посиленому режимі, підприємства — у штатному

Хоча Лозова не і дає приводів хвилюватися, місцеву міліцію у зв’язку з подіями в країні перевели на посилений режим несення служби, повідомила її речник Тетяна Носова. Трохи більше, ніж звичайно, міліціянти охороняють міський офіс Партії регіонів, бо в останні дні по Україні представництва цієї політсили періодично підпалюють. Це вже інформація від мера.

У цілому ж, за словами Сергія Степанова, Лозова вчасно отримує фінансування з області, а всі бюджетні і комунальні підприємства міста працюють у штатному режимі.

Валерія Гецко

 

{youtube}Qk8HRofWiAs{/youtube}