Субсидії можуть забрати після перевірки: мінсоцполітики розробило порядок позбавлення держвиплат

У Мінсоцполітики підготували порядок перевірки всіх держвиплат щодо їх обґрунтованості. Субсидію можуть забрати, якщо субсидіант надав неправдиву інформацію.

Про це йдеться у проєкті наказу, який опубліковано для обговорення на сайті Федерації профспілок України.

Зазначається, що особиста справа одержувача соцвиплат, зокрема субсидіантів, перевіряється після отримання висновків Мінфіну. Якщо в особистій справі знайдено невідповідність, проводиться перевірка. Порівнюються дані, отримані з державних реєстрів.

При цьому, конролери самостійно обирають спосіб повідомлення субсидіанта (особова бесіда, телефонна розмова, направлення листа на поштову адресу, надсилання повідомлення на електронну адресу, надсилання SMS).

За результатами обробки інформації структурні підрозділи з питань соціального захисту населення приймають рішення щодо призначення (перерахунку) державної виплати або припинення нарахування чи проведення держвиплати.
Водночас, якщо субсидіант надав до органів соцзахисту неправдиву інформацію, на підставі якої було призначено та проведено виплату, розраховується сума коштів, що підлягає поверненню.

Однією з найпоширеніших причин, які спричиняють повернення грошей державі: коли сім’я продовжує отримувати субсидію після смерті людини, на яку вона була оформлена.
Також зазначається, що повідомляти органи соцзахисту про обставини, що змінилися в сім’ї субсидіантів, необхідно протягом 30 днів.


55