Майже 800 тис. українців втратили житло через вторгнення РФ

В Україні майже 800 тисяч громадян втратили свої квартири й будинки через розпочату Росією війну. Цього року для таких осіб не буде зведено будинків у достатній кількості.

Про це заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у прямому ефірі телемарафону.

За її словами, нині держава робить усе, щоб внутрішньо переміщені особи мали де жити і перезимувати.

“Стосовно необхідності тимчасового житла, то майже 800 тисяч громадян України втратили його. Модульним житлом, як і рештою будівництва займається мінрегіон, у них є програми, відповідні гроші на це. Є також програми разом із польським урядом, іншими країнами, зведено перші модульні містечка, але їх точно недостатньо”, – визнала Ірина Верещук.

Вона розповіла про приклад із Чернігівщині, коли люди не надто хочуть жити в модульних містечках, бо раніше мали свої приватні будинки, городи. Проте, наголосила Верещук, цього забезпечити поки що не вдасться.

“Те, що житла цього року не буде побудовано в достатній кількості, треба вже казати. Люди будуть переміщатися і опалювальний сезон буде важким, це теж правда. Але й те, що ми займаємося, до прикладу, житлом, утепленням, реконструкцією, заміною котлів, робимо все, щоб люди, які перемістилися, мали де жити і перезимувати – це теж факт”, – підкреслила віцепрем’єрка.
Верещук озвучила прогноз, що ще близько пів мільйона людей за осінній період переміститься зі сходу на захід України. Це становитиме додаткове навантаження до тих, які вже виїхали раніше.


108