Мобілізація в Україні: чи можуть притягнути до відповідальності чоловіків, які виїхали до 24 лютого

З 24 лютого, через повномасштабне військове вторгнення Росії, в Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація, під час дії якої чоловікам призовного віку, за деякими винятками, не можна виїжджати за кордон. Не всі військовозобов’язані, які виїхали ще до початку війни, повернулися на територію України.

Ще у квітні у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект, який мав змусити повернутися до України військовозобов’язаних, які раніше перетнули кордон і перебувають в інших країнах. Він отримав різку критику з боку юристів та депутатів.

Юрист Ростислава Кравець запевнив, що на сьогоднішній день відповідальність за неповернення до України під час воєнного стану не встановлена, пишуть Факти ICTV.

“На сьогодні такої відповідальності немає. Народні депутати намагаються, було кілька законопроектів, які мали запровадити відповідальність за неповернення чоловіків до України. Що ж до спроб змусити чоловіків повернутися, то насправді це не лише порушення Конституції, а й порушення логіки. Адже надходження в Україну фінансів від заробітчан починає перевищувати надходження від експорту”, — зазначив він.

Юрист також наголосив, що запровадження певних штрафів чоловікам, які повертатимуться, — це порушення Конституції та прав людини.

“Також законом не передбачено й примусової мобілізації, у разі повернення чоловіка, який був за кордоном до війни”, — резюмує він.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада підтримала продовження строку дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації в Україні з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб. Тобто воєнний стан триватиме до 21 листопада 2022 року.


554