«Купують навіть по два-три обігрівачі»: на Буковині зріс попит на електричні обігрівачі

В Україні різко збільшився попит на товари обігріву осель, повідомив директор із маркетингу Rozetka Євген Образок.

– У липні спостерігався підвищений попит на обігрівачі всіх типів. Ймовірно, він зумовлений прогнозами експертів щодо майбутнього опалювального сезону. Такий ажіотаж – зростання у 20 разів запитів на обігрівачі – є для нас безпрецедентним. Також у 13 разів збільшився попит на інші товари обігріву, такі як електропростирадла та електроковдри, – повідомив Є. Образок.

“Зараз більший попит, аніж був узимку”

Щоб дізнатися, чи є попит на електричні обігрівачі на Буковині, вирушаю до великого будівельного гіпермаркету.

Тут цілий відділ з обігрівачами різних типів. Є і конвектори, і керамічні панелі, інфрачервоні та масляні обігрівачі, тепловентилятори, йдеться в публікації “МБ”.

Олександр, консультант непродовольчих товарів, показує різні види електрообігрівачів та розповідає, в чому перевага кожного з них.
Каже, що в останній місяць на них шалений попит. Люди купують одразу по кілька штук, для кожної кімнати.

– Дуже великий попит. Зараз навіть більший попит, аніж був узимку. Вдень продаємо по 10-15 штук конвекторів. Запитують і за кондиціонери. Люди вже готуються до зими. До нас приїхало багато цього товару, і вже з того всього 20-25 відсотків ми продали. Переважно в суботу та неділю приходить дуже багато людей. Купують по два-три обігрівачі, беруть по одному на кімнату. В нас є достатньо товару, тож не варто хвилюватися, що виникне дефіцит, – каже консультант.

“Конвектори швидше нагрівають приміщення”

Олександр показує електричні конвектори. Каже, що зараз вони мають найбільшу популярність.

– Переважно беруть конвектори. Вони швидше прогріють приміщення, бо оснащенні електричним теном. Принцип їхнього обігріву – це природна циркуляція повітря, тобто конвекція. Тож за 15-20 хвилин, споживши 1 кВ світла, цей прилад може добре прогріти кімнату. У них є терморегулятор. Тобто конвектори враховують кімнатну температуру, і коли вона досягає тієї, яку ви вказали в регуляторі, прилад сам вимикається. Це те, що відрізняє їх від масляних радіаторів. Бо масляний продовжуватиме працювати відносно того показника, який ви накрутите на регуляторі. І він довше нагрівається. Поки масло нагріється, поки закипить. І ще цей процес більше висушує повітря. Люди звикли до того, що було в СРСР, до масляних обігрівачів. Але вони не такі універсальні, як електричні, які мають різні функції: внутрішню пам’ять, датчик руху, керування через Wi-Fi. Коштують вони приблизно так само. Але якщо ви плануєте брати на лапках, вони дорожчі десь на 300-400 гривень від масляних. Наприклад, конвектор коштує 3400, з ніжками 3700. Ціна масляних починається від 3200. Тобто різниця не надто суттєва, – каже консультант.

Також люди дедалі частіше цікавляться керамічними панелями.

– Їхня особливість у гарному дизайні. Їх можна почепити на стіну, зокрема в спальні. Та слід враховувати, що вони слугують як додаткове джерело тепла. Тобто доволі слабкі, споживають 0,5 кВт. На велику площу ці прилади не розраховані. Крім цього, потрібен час, щоб кімната прогрілася. Тому я рекомендую людям брати конвектори, – пояснює Олександр.

Для додаткового обігріву кімнати можна обрати й обігрівач-картину.

– У нас є настінний електричний обігрівач у вигляді картини на стіну. Він має такий принцип обігріву, як у плитки. Але там кераміка, грубший тен і віддача більша. Тут вона більш слабка. Але це економно, підійде для додаткового обігріву у невеликий кабінет чи кімнату, – каже Олександр.

Меншу популярність у людей мають інфрачервоні обігрівачі.

– Інфрачервоні обігрівачі мають інший принцип обігріву. Їхнє випромінювання схоже на те, що з сонця, віддає тепло на людину. Але щоб прогріти кімнату, такий обігрівач не доцільний. Бо тепло віддається поверхням. І доки воно відіб’ється від однієї поверхні до іншої, то добряче розсіється. Це вигідно, наприклад, для офісу, коли людина приходить працювати на кілька годин, і їй не потрібно обігрівати все приміщення, а тільки щоб їй було тепло. Тоді такий обігрівач підійде. Але вони дорожчі і беруть від 2 кВт, – розповідає консультант з продажу.


555