В обмін на дрони Росія постачає Ірану кіберзброю, – WSJ

Росія допомагає Ірану отримати передові можливості цифрового спостереження

Росія постачає Ірану кіберзброю в обмін на дешеві дрони, які потім застосовуються для ударів по Україні. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

Як йдеться у матеріалі видання, потенціал для співпраці у сфері кібервійни з’явився після того, як Іран продав Росії безпілотники для використання в Україні, погодився надати Москві ракети малої дальності і відправив танкові та артилерійські снаряди на поле бою.

Тегеран прагне отримати кібернетичну допомогу, а також, за словами американських та іранських чиновників, десятки елітних російських ударних вертольотів і реактивних винищувачів та допомогу в реалізації своєї ракетної програми дальньої дії.

За даними видання, Росія та Іран мають сучасні кібернетичні можливості і давно співпрацюють один з одним. Два роки тому сторони підписали угоду про кібернетичну співпрацю, яка, за словами аналітиків, зосереджувалася переважно на мережах кіберзахисту. У минулому Москва довгий час чинила опір обміну з Іраном цифровими наступальними можливостями, побоюючись, що вони в кінцевому підсумку будуть продані на чорному ринку.

З початку повномасштабної війни в Україні Росія надала Ірану засоби зв’язку і спостереження, а також пристрої для підслуховування, сучасні фотоапарати і детектори брехні, кажуть люди, знайомі з цим питанням. Джерела вважають, що Москва, ймовірно, вже поділилася з Іраном більш досконалим програмним забезпеченням, яке дозволить зламувати телефони і системи дисидентів.

Іранський уряд використовував інтернет, щоб приглушити вплив загальнонаціонального руху протесту. Зокрема, сповільнювали веб-трафік у деяких районах, щоб зупинити поширення відео та повідомлень серед протестувальників. Також використовувались цифрові інструменти спостереження для відстеження і арешту протестувальників.

Російська компанія «Протей» почала надавати програмне забезпечення для інтернет-цензури іранському оператору мобільного зв’язку Ariantel. Інструменти «Протей» є частиною системи мобільного зв’язку, яка «дозволить державній владі безпосередньо контролювати, перехоплювати, перенаправляти, погіршувати або забороняти мобільний зв’язок всіх іранців.

У Росії «Протей» розробляє апаратне і програмне забезпечення, покликане допомогти урядам відстежувати, серед іншого, телефонні розмови, електронну пошту і транзакції по кредитних картах, пояснюють аналітики з кібербезпеки. Компанія має контракти з Міністерством оборони Росії.

Російський уряд, Ariantel, «Протей» та іранська делегація в Організації Об’єднаних Націй в Нью-Йорку не відповіли на запити журналістів про коментарі.

Іран тривалий час працював над розвитком своєї кіберзброї до більш досконалої програми після того, як роками вважався державою другого ешелону в цифровій війні після США, Росії, Китаю і Великої Британії, пише видання. Іранські урядові хакери та групи, пов’язані з режимом, проводять кампанії з дезінформації, здійснюють атаки на ланцюги поставок і завдають ударів по інфраструктурі в країнах-суперниках, таких як США і Саудівська Аравія. Ізраїль звинуватив Іран у спробі зламати його систему водопостачання. А минулого місяця заявив, що група, пов’язана з іранською розвідкою, здійснила кібератаку на провідний ізраїльський університет.

Як відомо, Іран почав підтримувати російську війну в Україні, поставляючи Москві дрони-камікадзе для ударів по критичній цивільній інфраструктурі нашої країни, ще влітку минулого року. Сам Іран продовжує офіційно заперечувати свою причетність до передачі цього озброєння окупантам.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter