Партія Орбана заблокувала резолюцію про арешт Путіна в Угорщині

В комітеті із закордонних справ угорського парламенту депутати правлячої партії «Фідес» не проголосували за документ, який підтримує арешт та передачу російського президента Владіміра Путіна Міжнародному кримінальному суду в разі приїзду до Угорщини. Відповідне розпорядження депутатам дав прем’єр-міністр Віктор Орбан, пише «Укрінформ» із посиланням на місцевий медіаресурс rtl.hu.

«“Фідес” поводився як вірний сторожовий пес Путіна в Комітеті в закордонних справах Національних зборів: за вказівкою Орбана його депутати проголосували проти пропозиції Демократичної коаліції (ДК) щодо резолюції, яка дозволила б заарештувати й видати Міжнародному кримінальному суду російського президента, звинуваченого у воєнних злочинах, якщо він знову відвідає Угорщину», – написала в середу, 19 квітня, заступниця лідера ДК, депутатка парламенту Агнеш Вадаї.

За її словами, уряд Орбана наразі надав би притулок російському президенту, звинуваченому в депортації українських дітей, на тій підставі, що статут МКС, який уже ратифікував угорський парламент, ще не оприлюднено.

Нагадаємо, розташований у Гаазі Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна місяць тому, визнавши російського президента відповідальним за викрадення та депортацію українських дітей. Це означає, що Путіна можуть арештувати в будь-якій країні, яка ратифікувала Римський статут. Водночас Вірменія, яка також є в списку таких держав, вже заявила, що не арештовуватиме Путіна. До слова, Вірменія також допомагає Росії обходити санкції на закупівлю західних технологій для виробництва зброї.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter