Німеччина підписала декларацію з підтримкою руху України до членства в НАТО

Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц​ ухвалили спільну декларацію

Президент України Володимир Зеленський та канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалили спільну декларацію, у якій, серед іншого, Берлін висловлює підтримку руху України до членства в НАТО. Україномовну версію документа опублікував Офіс президента.

Насамперед сторони підтвердили однозначне засудження тривалої загарбницької війни Росії проти України.

«Німеччина залишається непохитною у своїй прихильності до незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Німеччина високо оцінює рішучість і мужність українського народу та його збройних сил у захисті від російської агресії та забезпеченні вільного демократичного майбутнього України. Німеччина продовжуватиме політичну, фінансову, гуманітарну. Україні стільки, скільки це потрібно – в індивідуальному порядку та через міжнародне співробітництво у рамках Європейського Союзу, G7, НАТО, ООН та інших форматів», – заявили у ФРН.

Як зазначили в декларації, Німеччина зробила безпрецедентний, суттєвий та потужний внесок у військову допомогу Україні, передавши із власних запасів або придбавши різні системи озброєння, включаючи цінні та ефективні ракетні та артилерійські системи протиповітряної оборони.

Зокрема, основні бойові танки Leopard 1 броньованими бойовими машинами, артилерійськими системами, радіолокаційними системами авіаційного спостереження та контрбатарейними радарами, а також з тоннами боєприпасів до танків, артилерії, протиповітряної оборони та вогнепальної зброї.

«У тісній співпраці з партнерами Німеччина також створила центри підтримки та обслуговування поставлених систем. Крім того, Німеччина зарезервувала понад 11 млрд євро на 2023 та наступні роки для продовження військової підтримки України. Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну у зміцненні її обороноздатності, надаючи спеціалізовані пакети нового Контактна група з оборони України у форматі «Рамштайн» – це важливий майданчик для координації військової та оборонної допомоги Україні», – йдеться у документі.

Також згадано, що Європейський фонд світу виділив 5,5 млрд євро на військову допомогу Україні.

«На національному рівні та через Військову допоміжну місію ЄС Німеччина разом із партнерами робить значний внесок у посилення можливості українських Збройних Сил, зокрема через Командування спеціалізованої підготовки у Німеччині», – йдеться у декларації.

«Майбутнє України та її народу – в Європі. Європейський Союз визнав європейську перспективу України та надав Україні статусу країни-кандидата. Німеччина рішуче підтримує Україну в її зусиллях щодо реформування та виконання вимог, необхідних для початку переговорів про вступ, а також з нетерпінням очікує звіту Європейської комісії в рамках пакета заходів щодо розширення восени 2023 року», – йдеться у документі.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter