Російським спортсменам дозволили виступати на Паралімпійських іграх

Російським спортсменам дозволили взяти участь у Паралімпійських іграх-2024 у Парижі. Відповідне рішення у п’ятницю, 29 вересня, ухвалили делегати Генасамблеї Міжнародного паралімпійського комітету в Бахрейні.

Як пише «Суспільне», делегати проголосували за часткове відсторонення Паралімпійського комітету Росії (90 – «за», 56 – «проти», шість – утрималися). Це означає, що російські атлети зможуть виступити на Паралімпійських іграх під нейтральним прапором.

Перед цим проти повного призупинення членства Російського паралімпійського комітету «через порушення його конституційних членських зобов’язань» проголосували 74 члени МПК. Ще 65 висловилися за, 13 утрималися.

Членство російського та білоруського паралімпійських комітетів на тлі повномасштабної війни проти України було призупинено в листопаді 2022 року. У травні 2023-го трибунал МПК задовільнив апеляцію російського та білоруського комітетів і скасував їх відсторонення, але залишив місцевих спортсменів поза міжнародними змаганнями.

Через вторгнення російські та білоруські спортсмени залишалися поза Паралімпійськими іграми-2022 в Пекіні. Міжнародний паралімпійський комітет спершу розглядав можливість їхнього допуску на умовах нейтралітету, але погодив повне відсторонення через тиск з боку членів організації.

Голосування Міжнародного паралімпійського комітету відбулося за кілька тижнів до засідання Міжнародного олімпійського комітету 15-17 жовтня. Серед іншого, у Мумбаї розглядатиметься ймовірна участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх-2024 у Парижі.

У березні МОК рекомендував допускати російських та білоруських спортсменів до індивідуальних міжнародних змагань на умовах нейтралітету. Водночас рішення щодо їх участі в Олімпіаді організація досі не ухвалювала.