В ОДА обговорили питання подолання «тіньової» зайнятості населення

Засідання робочої групи відбулось під керівництвом директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Юрія Шпараги.

Він зазначив, що на виконання Розпорядження голови Харківської ОДА Айни Тимчук від 15.04.2021 № 214 головам райдержадміністрацій доручено забезпечити розгляд на засіданнях місцевих робочих груп питань щодо впровадження мінімальної заробітної плати та стану зростання середньомісячної заробітної плати.

З метою подолання «тіньової» зайнятості протягом січня – травня 2021 року проведено 84 засідання обласної та районних (міських) робочих груп з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості, на яких заслухано понад 740 роботодавців з питань легалізації виплати заробітної плати та низького рівня оплати праці.

Юрій Шпарага інформував: попри те, що область тривалий час перебувала в “червоній” карантинній зоні вдалося не лише втримати, а й дещо наростити бізнес-активність у регіоні.

За даними обласної податкової служби, впродовж п’яти місяців надійшло 112,7 тисячі повідомлень від роботодавців про прийняття на роботу найманих осіб, що на 32,9 тис. осіб (41 %) більше, ніж за відповідний період торік. Цьому сприяла державна підтримка бізнесу. В області понад 34 тис. осіб подали заяву на отримання 8 тис. грн допомоги, з них 17,8 тис. – це фізичні особи – підприємці. За оперативною інформацією, станом на 9 червня цього року така допомога для заявників області профінансована у повному обсязі на загальну суму 141,9 млн грн. За кількістю поданих ФОПами заяв область лідирує серед регіонів України.

Проте одним з найпоширеніших порушень трудового законодавства є нелегальні трудові відносини. Для їх викорінення в області проводиться комплекс заходів – від інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо неприпустимості допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин та заслуховування роботодавців, які виплачують заробітну плату менш ніж мінімальна, до контрольно-перевіряльних заходів.

11 червня пройшло засідання робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості з питанням порядку денного «Про стан роботи з виконання Плану заходів щодо детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення, затвердженого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 № 359-р».

За результатами засідання Харківській та Ізюмській районним державним адміністраціям було доручено вжити невідкладних заходів щодо поновлення діяльності районних робочих груп з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості. Міським головам Ізюма, Чугуєва, Первомайського рекомендовано вжити заходів щодо забезпечення ефективної діяльності робочих груп. Активізувати цю роботу також необхідно Шевченківському та Основ’янському районам м.Харкова.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація