«Наше плече підтримки завжди підставлене керівникам промислових підприємств» – Олександр Скакун

9 вересня в Харківській ОДА під головуванням Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського відбулась нарада з питань розвитку промислових підприємств області.

У заході взяли участь очільник ХОДА Олександр Скакун, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» Ігор Фоменко та керівники великих промислових підприємств регіону.

У ході зустрічі Віцепрем’єр-міністр України Олег Уруський поінформував присутніх про прийняті нещодавно рішення уряду та перспективні напрямки роботи щодо розвитку оборонно-промислового комплексу України. Олег Уруський також нагадав учасникам наради, що в серпні 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким введено в дію рішення РНБО України «Про Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України», яка розроблена Мінстратегпромом.

«Стратегія розрахована на період до 2030 року. Перший етап на 2021-2022 роки передбачає, зокрема, розробку та затвердження комплексного плану реформування оборонно-промислового комплексу, і підприємства Харківщини не будуть винятком», – відзначив віцепрем’єр-міністр.

Під час наради Олександр Скакун акцентував увагу на проблемних питаннях промислових підприємств області, які потребують для свого вирішення участі уряду та керівництва держави.

«Маємо в Харкові та регіоні низку складних кейсів у частині промисловості. Перше – це “Електроважмаш” і “Турбоатом”. Сьогодні йдеться про можливе злиття цих двох заводів. При цьому ми маємо дуже непросте становище заводу “Електроважмаш”, тому у прем’єр-міністра буде випрацьовуватися дорожня карта, як можна буде вийти з цієї складної ситуації.  Друге – на порядку денному залишається Харківський авіаційний завод. На цьому тижні деяка частина колективу виходила на мітинг під нашу будівлю. Я мав із ними зустріч. Після цього ми провели нараду з представниками “Укроборонпрому”, з директором заводу. Ситуація насправді дуже важка. Зрозуміло, виникла вона не вчора і не сьогодні. Тим не менш, я впевнений, що ми повинні знайти вихід із ситуації, що склалася. Це два найбільш складні кейси, які ми сьогодні маємо. Але і в першому, й у другому варіантах я впевнений, що вихід із ситуації є», – наголосив Олександр Скакун.

Він також запевнив, що Харківська ОДА в межах своєї компетенції готова допомагати промисловцям області й може стати майданчиком для дискусій, для комунікації представників заводу з, наприклад, правоохоронними та податковими органами, з органами центральної влади в регіоні. 

«Наша основна функція у взаємодії з вами – це просування та лобіювання не тільки на міжнародних інвестиційних форумах, що також відбуватимуться, але й у центральних органах влади. Сьогодні типовий приклад – це «Електроважмаш» і «Турбоатом». Найближчі два дні ми присвятимо в Києві саме аналізу цієї ситуації. Упевнений, що буде знайдено вихід, оскільки для мене як керівника важливий спокій в області. Тому пропоную стати однією командою, й наше плече підтримки, повірте, завжди підставлене вам як керівникам великих підприємств», – звернувся до зібрання Олександр Скакун.

Підбиваючи підсумок наради, Олег Уруський повідомив, що в уряді буде напрацьовуватися дорожня карта виходу із ситуації, що склалася на «Електроважмаші». Він також відзначив, що ситуація на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві неодноразово розглядалася як експертами авіаційної галузі, так і на рівні влади. 

«1 вересня цього року уряд затвердив Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки, яка спрямована на відродження авіапромисловості України. Зокрема, й фінансування галузі. ХДАВП не залишиться поза увагою», – запевнив віцепрем’єр-міністр.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація