Міська влада направить листа до АТ «Харківгаз» з приводу відключень багатоповерхівок від газопостачання

06

Рішення про направлення звернення до керівництва АТ «Харківгаз» прийняли на засіданні виконавчого комітету міської ради 13 березня. Представники Лозівської дільниці Красноградського відділення АТ «Харківгаз» під приводом аварійних ситуацій – витоку газу, продовжують відключати від газопостачання багатоповерхівки у Лозівській тергромаді. Таким чином, відключили дві у Лозовій – будинок 19 на мікрорайоні 1(ОСББ «Затишок») та будинок 54 по вулиці Ломоносова, й один стояк у будинку № 2 на мікрорайоні у смт Орілька. По вулиці Ломоносова у Лозовій та на мікрорайоні в Орільці квартири до цього часу не підключені до газопостачання. Газовики аргументують свої дії відсутністю документації з технічного обслуговування внутрішньо будинкових мереж, зокрема відповідних договорів на техобслуговування мереж та газових приладів в квартирах.

На засідання виконавчого комітету поінформувати про ситуацію, яка склалася з відключеннями, запросили представника управління експлуатації АТ «Харківгаз» Владислава Гузовського: «Нам надходили дзвінки з приводу витоку газу. Зупинити їх можна було лише шляхом перекриття газопостачання повністю будинків, або одного стояка, як в Орільці. У будинку 19 на 1-му мікрорайоні проведено заміни ділянок газопроводів, як у під’їзді де стався виток, так і в сусідніх, й відновлено газопостачання. Чотири квартири у Орільці до цього часу не підключені, бо не мають технічної документації й не уклали договори на обслуговування внутрішньо будинкових мереж. Щодо будинку 54 по вулиці Ломоносова там ведуться роботи з встановлення побутових лічильників газу по квартирах за кошти газорозподільчої компанії та проводиться технічне обслуговування запірних пристроїв. Пуск газу виконуватиметься за умови наявності повного доступу до газоспоживних пристроїв по квартирах та наявності відповідних договорів на техобслуговування газових приладів. На даний час підписано акти розмежування балансової належності.»  

Раніше вартість технічного обслуговування входила до тарифу на газ, пояснює Владислав Гузовський. Діяло Положення про технічне обслуговування. На даний час воно відмінено й своєчасність проведення технічного обслуговування покладено на власників та утримувачів будинків.

На питання, з якою компанією власники квартир, ОСББ, управителі або відповідальна особа від будинку мають підписати таку угоди, Владислав Гузовський не відповів. Поряд з цим повідомив, що АТ Харківгаз має відповідні дозвільні документи на технічне обслуговування. Свою послугу оцінює у 200 гривень за рік, якщо у квартирі один газовий пристрій. За його словами Лозівська дільниця “Харківгазу” підписала вже 4000 договорів на техобслуговування.

Зразок свого договору АТ «Харківгаз» жителям будинку № 54 по вулиці Ломоносова для вивчення так і не надало, хоча вони неодноразово прохали про це. Пуск газу у цьому будинку газовики обіцяли здійснити 13 квітня, на сьогодні підключення не здійснено.

У Лозівській міській раді закликали газовиків провести роз’яснювальну роботу серед населення щодо укладання договорів на технічне обслуговування внутрішньо будинкових газових мереж й привести цю роботу у законну площину.

  • – Перш ніж вимагати від мешканців будинку такі угоди, потрібно було з ними зустрітися й пояснити існуючі вимоги до технічного обслуговування внутрішніх газових мереж, – зауважив перший заступник Лозівського міського голови Олександр Жидков. – Надати перелік необхідної документації, й дати час людям зібрати пакет документів, а не йти на хитрощі й не заганяти їх у безвихідь. Спочатку під приводом аварійних ситуацій припиняти газопостачання, а потім для повторного підключення вимагати договори. До того ж ми від вас так і не почули з якими організаціями їх заключати, – підкреслив Олександр Жидков.

Також звернув увагу, що на період карантину заборонені будь-які відключення, навіть за борги.

У зверненні до АТ «Харківгаз» акцентують увагу на тому, що Лозівська тергромада перебуває у «червоній» зоні епіднебезпеки й вимагатимуть припинити відключення будинків від газопостачання й провести широку роз’яснювальну роботу серед населення.

–>

Джерело: Лозівська міська рада