Українцям з 1 травня загрожує тарифне нововведення, – експерт

Українцям з 1 травня загрожує тарифне нововведення, – експерт
Очільник Житлового союзу України Олександр Скубченко заявив, що в Україні тариф на електроенергію у розмірі 1,68 грн за кіловат з 1 травня може діяти тільки у разі споживання до 300 кіловатів.

Активно обговорюється варіант, згідно з яким після споживання 300 кіловатів за кожен кіловат доведеться платити вже не 1,68 грн, а удвічі більше, розповів експерт Главреду.

За його словами, у нашій країні можуть схвалити таке нововведення чи запровадити новий тариф без будь-яких пільг.

Скубченко додав, що влада України може змінити тарифи на електроенергію заради співпраці з Міжнародним валютним фондом.

“На енергоринку та ж ситуація, як і на ринку газу – до серпня минулого року ціну на газ обмежував Кабмін за допомогою ПСО (спецзобов’язань)… поточний тариф у 1,68 – це по суті те ж ПСО. І якраз його вимагає прибрати МВФ, тобто зробити вільну ціну на енергоносії…”, – заявив співрозмовник.

Експерт зазначив, що МВФ, вимагаючи переглянути тарифи, фактично наполягає на створенні ринку електроенергії.

Скубченко підкреслив, що Фонд поставив перед Києвом завдання – до 2025 року ще на 30% скоротити соціальні витрати держбюджету, і йому плювати на людей.

“…якраз цим вона (влада – Ред.) і буде займатися – у першу чергу, скорочуючи витрати на субсидії на послуги ЖКГ. Це зобов’язання є у меморандумі з МВФ, але єдина причина, з якої його не виконали – боязнь падіння рейтингів”, – вважає співрозмовник.


0