Крадії “гуманітарки” сядуть у тюрму: Зеленський підписав закон

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо кримінальної відповідальності за використання під час воєнного стану гуманітарної допомоги для отримання прибутку.

Про це йдеться у картці відповідного законопроекту на сайті парламенту, пише УНІАН.

Зазначається, що закон повернуто з підписом від президента 2 квітня.

Встановлюється, що використання під час дії воєнного стану гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги у значному розмірі не за цільовим призначенням, а саме з метою отримання прибутку або власного збагачення, – карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років з конфіскацією майна або без такої.

Такі дії вважаються вчиненими у значному розмірі, якщо загальна вартість товарів, безоплатної допомоги або грошової допомоги у тисячу і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян (від 17 тис. грн); у великому розмірі – якщо загальна вартість товарів, безоплатної допомоги або грошової допомоги у три тисячі і більше разів (від 51 тис. грн) перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян; у особливо великому розмірі – якщо загальна вартість товарів, безоплатної допомоги або грошової допомоги у п’ять тисяч і більше разів (від 85 тис. грн) перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.


65