Названо вітаміни, які можуть знизити ризик зараження коронавірусом

Названо вітаміни, які можуть знизити ризик зараження коронавірусом
Вживання полівітамінів, омега-3, пробіотиків або добавок вітаміну D потенційно може знизити ризик зараження COVID-19, принаймні, серед жінок.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналіBMJ Nutrition Prevention & Health, зазначає Medical Express. Водночас результати показують, що вживання будь-яких добавок із вітаміном С, цинком або часником не було пов’язане з більш низьким ризиком позитивного результату тесту на вірус.

Так, у березні 2020 року у Великобританії, США і Швеції було запущено застосунок для збору інформації про розвиток пандемії. Дорослих його користувачів залучили для дослідження симптомів COVID-19, щоб з’ясувати, чи зможуть добавки знизити ризик зараження коронавірусом.

Підписників просили надавати щоденні оновлення щодо низки питань, включно із симптомами, результатами тестів на коронавірус й охорону здоров’я. Також рекомендувалося використовувати його людям без явних симптомів.

Пізніше дослідники проаналізували інформацію, надану 372 720 британськими підписниками застосунку про їхнє регулярне використання харчових добавок протягом травня-липня 2020 року під час першої хвилі пандемії, а також результати тестів на коронавірус.

Із травня по липень 175 652 абоненти з Великобританії регулярно приймали харчові добавки, а 197 068 – ні. Близько двох третин (67%) становили жінки, і більше половини мали надлишкову вагу (ІМТ 27).

Загалом 23 521 особа отримала позитивний результат тесту на коронавірус і 349 199 – негативний у період із травня по липень.

Як наголошується в дослідженні, вживання пробіотиків, жирних кислот омега-3, мультивітамінів або вітаміну D здатне потенційно знизити ризик зараження: на 14%, 12%, 13% і 9%, відповідно. Водночас у тих, хто приймав добавки з вітаміном С, цинком або часником, подібних ефектів не спостерігалося.

Також дослідники акцентували, що захисні асоціації з пробіотиками, омега-3 жирними кислотами, мультивітамінами і вітаміном D спостерігалися тільки у жінок будь-якого віку і ваги. У чоловіків таких чітких асоціацій не було.

Вчені звернули увагу, що дослідження засноване на спостереженні, тому вони не можуть вказати причину таких результатів, вони попередили, що потрібне подальше вивчення, щоб остаточно визначити, як харчові добавки можуть впливати на ризик зараження COVID-19.


391